Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

The delegation of Ukrainian scholars in Munich

  •   14 – 17 March 2018
  •    News

Делегація українських науковців у Мюнхені Упродовж 14 – 17 березня 2018 року делегація українських науковців (доктори історичних наук: Владислав Верстюк, Ірина Матяш, Павло Гай-Нижник, Поліна Барвінська та кандидат історичних наук Володимир Бойко) перебували в Мюнхені з метою проведення наукових заходів, присвячених століттю встановлення дипломатичних відносин між Україною і Німеччиною. Організували ці заходи Генеральне Консульство України в Мюнхені, Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин, Представництво Фонду Ганса Зайделя в Україні, Український вільний університет у Мюнхені, Інститут історії України НАН України, Сіверський інститут регіональних досліджень. 14 березня українські науковці спільно зі співробітниками Генконсульства України в Мюнхені вшанували пам'ять першого консула УНР у Мюнхені Василя Оренчука біля нещодавно відкритої меморіальної дошки на будинку, де працювало консульство, побували на українському некрополі на цвинтарі Вальдфрідгоф. 15 березня відбувся круглий стіл на тему «Брестський мир та розвиток українсько-німецьких відносин у 1918–1923 рр.», присвячений діяльності першого консула Української Народної Республіки в Мюнхені Василя Оренчука. Було також презентовано виставку з нагоди 100-річчя встановлення дипломатичних відносин між Німеччиною та Україною. З цією виставкою мали змогу познайомитися також викладачі і студенти Українського вільного університету, де увечері відбулася подіумна дискусія «Брестський мир та його наслідки». А 16 березня виставку експонували в Мюнхенському університеті Людвіга-Максиміліана та відвідали могилу Гетьмана Павла Скоропадського в містечку Оберстдорф та будинку, де розпочиналася робота українського консульства в Мюнхені в 1918 р. Під час відвідання могили з’ясували, що в одній могилі з гетьманом похований і український консул на Кавказі Василь Кужім (його зять).

5ac498a17b68f.jpg


5ac498aad75bd.jpg


5ac49e5699e48.jpg


5ac49e617355d.jpg


5ac49e6c9140d.jpg


5ac49e7838aae.jpg


5ac49e86cb67c.jpg


5ac49e927a6fb.jpg