Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Lecture: "White Guards and the Ukrainian Question"

Лекція: "Білогвардійці та українське питання"

Гетьман Скоропадський не тільки шукав порозуміння із лідерами російської Добровольчої армії, але й створив «свою» білогвардійську армію – «Южную». А сто років тому – 14 листопада 1918 року – гетьман проголосив федерацію із небільшовицькою Росією.

Хоча українська державність суперечила засадничим гаслам російських білогвардійців, проте спільний ворог змушував українських самостійників і борців за «єдину і неділиму» Росію до пошуків компромісу. У підсумку, наприкінці 1920 року із ворогів вони, фактично, перетворилися на союзників.

Як змінювалося розуміння українського питання у білогвардійських очільників, які були українські формування у складі білогвардійських армій – про це та інше розкаже Дмитро Шурхало, ведучий передачі «Історична свобода», автор книжок «Українська якбитологія» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

Захід відбудеться 3 листопада 2018 р. о 14.00. - 16.00. в рамках проекту "LIKБЕЗ. Уроки історії" у Національному музеї історії України (4 поверх).

Вхід за музейним квитком вартістю 10 грн.

http://likbez.org.ua/ua/

https://www.facebook.com/LIKBEZ.UA/

https://www.facebook.com/events/2249784081917792/