Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

23 вересня 1921 (п’ятниця)

Харків. РНК УСРР прийняла постанову про оголошення частини України територією державних заготівель по товарообміну. Зважаючи на неможливість забезпечення червоноармійців, робітників та інших споживачів за рахунок продподатку, ухвалено оголосити Чернігівську, Подільську, Полтавську, Київську та Кременчуцьку губернії територією державних заготівель на хліб, збіжжя-фураж та олійне насіння. В зазначених губерніях заготівля продовольства поза продподатком дозволялася виключно органам Наркомпроду УСРР в порядку державного товарообміну. 70% заготовленого шляхом товарообміну зерна передавалось у розпорядження Наркомпроду, а решта - до особливого фонду постачання робітників УСРР та РСФРР за вказівками Наркомпроду.
ЗУ України, 1921, № 19, 545.

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Рік 1921: Довід. вид . - К.: Ін-т історії України НАН України, 2006. - 289 с. - ISBN 966-02-3607-7