Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

19-23 червня 1990 (вівторок - субота)

Київ. Перший етап XXVIII з’їзду Компартії України, на якому 1696 делегатів представляли 3 млн. 241 тис. комуністів республіки. Першим секретарем ЦК Компартії України на альтернативній основі обраний Станіслав Гуренко, який працював другим секретарем ЦК. Були прийняті резолюції на звіт ЦК Компартії України, на звіт Ревізійної комісії Компартії України, а також „Про проект Платформи ЦК КПРС до ХХVШ з’їзду партії „До гуманного, демократичного соціалізму” та „Проект Статуту КПРС”. Прийнято постанови по Програмних принципах діяльності Компартії України та по проекту Статуту Компартії України. З’їзд прийняв резолюції: „Про державний суверенітет Української Радянської Соціалістичної Республіки”, „Про молодіжну політику Компартії України”, „За відродження українського села”, заяву „Про ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і захист населення від їх впливу”, звернення „На шляху до гармонізації взаємодії суспільства та природи” і до уряду, Академії наук УРСР, трудових колективів, працівників лікувальних закладів і населення республіки. Прийнято Звернення ХХVШ з’їзду Компартії України до комуністів республіки. З’їзд обрав Центральний комітет у складі 247 членів і Ревізійну комісію Компартії України в складі 40 осіб.
Матеріали XXVIII з’їзду Комуністичної партії України 19-23 червня 1990 року (перший етап) – К., 1990.

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Роки 1986 - 1990: Довід. вид . - К.: Ін-т історії України НАН України, 2006. - 408 с. - ISBN 966-02-3607-7