Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

20 липня 1989 (четвер)

Червоноград Львівської області. На центральній площі міста увечері розпочався страйк гірників Червоноградської групи шахт об’єднання “Укрзахідвугілля”. 21 липня не працювали всі 12 вуглевидобувних підприємств. Страйковий комітет, проаналізувавши вимоги трудових колективів, узагальнив їх і звів до 41 пункту. Гірники порушили питання економічно-господарської самостійності шахт, удосконалення виробничих структур, скорочення до 50% управлінського апарату, підвищення пенсій, встановлення єдиних вихідних днів тощо. Повідомлялось, що у місті дотримувався порядок, який контролювався членами страйкового комітету. Споживачам відвантажувалося вугілля, що було на шахтах у запасі.
Радянська Україна. – 1989. – 22 липня.

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Роки 1986 - 1990: Довід. вид . - К.: Ін-т історії України НАН України, 2006. - 408 с. - ISBN 966-02-3607-7