Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

23 серпня 1988 (вівторок)

Повідомлялось, що Рада міністрів СРСР прийняла постанову “Про невідкладні заходи щодо поліпшення торговельного обслуговування населення”, у якій зазначалось, що попри заходи, які вживаються, докорінних змін у цій соціально-економічній сфері не відбулося. Багато в чому це результат недооцінки ролі і значення торгівлі в дальшому підвищенні добробуту населення. У постанові констатувалось, що допускаються численні факти перебоїв у продажу товарів, які є в достатку, не зжито таке ненормальне явище, як черги. Режим роботи багатьох підприємств торгівлі і громадського харчування незручний для покупців. Немало випадків безгосподарності, зловживань, розтрат і розкрадання матеріальних цінностей, порушень правил торгівлі, низькою є культура обслуговування. Серйозна причина незадовільного стану торгівлі є відставання в розвитку її матеріально-технічної бази. Рада міністрів СРСР зобов’язала Ради міністрів союзних і автономних республік, виконкоми крайових та обласних рад народних депутатів, міністерство торгівлі СРСР, міністерства і відомства СРСР, які мають торговельну мережу, розробити і здійснити додаткові заходи щодо перебудови діяльності торгівлі і громадського харчування в містах і сільській місцевості, усунути недоліки в їх роботі з тим, щоб забезпечити вже найближчим часом значне підвищення рівня торговельного обслуговування населення, більш повне задоволення їх потреб у товарах і послугах.
Радянська Україна. – 1988. – 23 серпня.

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Роки 1986 - 1990: Довід. вид . - К.: Ін-т історії України НАН України, 2006. - 408 с. - ISBN 966-02-3607-7