Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

20 липня 1925 (понеділок)

Харків. Політбюро ЦК КП(б)У визначило порядок взаємин членів альянсу українських кооперативів з Міжнародним кооперативним альянсом. Встановлено, що всі відносини українських кооперативних центрів – членів альянсу, а також членів ЦК з альянсом з питань принципового значення, мали здійснюватися через уповноваженого з санкції ЦК КП(б)У з тим, щоб український представник погоджував свої виступи з представником кооперативних центрів союзу. Поставлено за обов’язок для всіх членів альянсу під персональну відповідальність голів правлінь своєчасно надавати довідки та відповіді на запити альянсу та іноземної кооперації, використовуючи для цього апарат Вукоопспілки. Всім членам ЦК альянсу від УСРР запропоновано проводити листування з Альянсом після попереднього погодження з ЦК КП(б)У через особу, призначену кооперативною нарадою. Визнано необхідним, щоб усі члени ЦК Альянсу, які вибули зі складу кооперативних організацій УСРР, підтримували зв’язки з органами Альянсу в робочому порядку, надаючи свою адресу для отримання матеріалів та запитів Альянсу за місцем знаходження організацій, представниками яких вони рахувалися в ЦК Альянсу. Кооперативній нараді доручено розв’язати питання щодо того, яким кооперативним центрам та в якій кількості членів надати право представництва в Альянсі, подавши рекомендації на затвердження Політбюро ЦК КП(б)У.
ЦДАГО України, ф. 1, оп. 6, спр. 59, арк. 12 зв.; спр. 72, арк. 255.

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Рік 1925: Довід. вид . - К.: Ін-т історії України НАН України, 2006. - 312 с. - ISBN 966-02-3607-7