Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Запровадження Державної премії України імені Михайла Грушевського

Запровадження Державної премії України імені Михайла Грушевського


"Сьогодні, в умовах російської військової та інформаційної агресії, Україна, як ніколи, потребує уважної і скоординованої державної політики національної пам’яті, спрямованої на консолідацію суспільства довкола свого історичного минулого, виховання справжніх українських патріотів, здатних протидіяти антиукраїнській пропаганді. Тому особливо гостро постає потреба в посиленні авторитету українських істориків та відзначення державою ролі історичної науки, підтримки історичних досліджень та їх популяризації. Запровадження Державної премії України імені Михайла Грушевського має на меті вирішення саме цих державних завдань", - сказав міністр культури Євген Нищук.


Детальніше:

https://day.kyiv.ua/uk/news/180117-kmu-shvalyv-zaprovadzhennya-derzhavnoyi-premiyi-ukrayiny-imeni-myhayla-grushevskogo

http://www.unian.net/politics/1731566-kabmin-soglasoval-vvedenie-premii-imeni-gru