Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Всеукраїнська конференція молодих істориків Х «Богданівські читання»

ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ №1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРКАСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ БОГДАНА ХМЕЛЬНИЦЬКОГО

ІНСТИТУТ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ НАН УКРАЇНИ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ ІСТОРІЇ І ФІЛОСОФІЇ

КАФЕДРА ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

ОСЕРЕДОК НАУКОВОГО ТОВАРИСТВА ІМЕНІ ШЕВЧЕНКА У ЧЕРКАСАХ

Х БОГДАНІВСЬКІ ЧИТАННЯ

Шановні колеги!

Маємо честь запросити Вас до участі у Всеукраїнській конференції молодих істориків Х «Богданівські читання».

Читання відбудуться 7-8 грудня 2017 р. на базі Навчально-наукового інституту історії і філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Для участі у конференції необхідно до 7 листопада 2017 р. надіслати до оргкомітету анкету учасника конференції та матеріали для публікації. Матеріали для участі у конференції надсилаються вкладеними файлами на електронну скриньку оргкомітету: kafiteu@ukr.net.

Робочі мови конференції – українська, англійська.

Основні напрями роботи конференції:

Пленарне засідання:

Богдан Хмельницький і його доба

Секції:

  • Історіографія, джерелознавство та спеціальні галузі історичної науки.
  • Археологія, етнологія, архівознавство та музеєзнавство.
  • Давня, ранньоновітня та нова історія України.
  • Новітня історія України.
  • Всесвітня історія.
  • Історія освіти та науки.

Вимоги до оформлення матеріалів:

  • Обсяг публікації 8–12 тис. знаків з пробілами (4–6 стор.).
  • Електронний варіант публікації та анкета учасника конференції подаються окремими файлами тільки у форматі *.doc. Назви файлів повинні містити прізвище автора, назву секції (зразок: tezy_ivanov_istoriografia.doc, anketa_ivanov_istoriografia.doc).
  • Редактор: Word for Windows, версія – не нижче 6.0.
  • Розмір аркуша: А4 (297х210), орієнтація книжкова.
  • Поля: всі – 2 см.
  • Шрифт Times New Roman, кегль 14; міжрядковий інтервал – 1,5.
  • Текст без малюнків, таблиць та інших графічних зображень.
  • Текст повинен мати наступну вихідну інформацію: а) прізвище та ім’я автора – вирівнювання по правому краю, курсив; б) повна назва навчального закладу або наукової установи, яку представляє автор – з нової строки, вирівнювання по правому краю, курсив; в) через одну строку симетрично по центру назва статті великими літерами, напівжирний шрифт.
  • Через одну строку після назви основний текст статті (вирівнювання по ширині), абзац – 1, 23 см. Для встановлення абзацу не використовувати пробіли й Tab!
  • Список джерел та літератури подається в кінці статті через одну строку після основного тексту (не більше 15 позицій). Слова «посилання» або «література» вказувати не потрібно. Джерела вказуються в порядку згадування у тексті, причому одній позиції має відповідати одне джерело. Посилання в тексті вказуються в квадратових дужках: порядковий номер джерела та сторінка(и). Посилання на декілька джерел розділяються крапкою з комою (напр.: [1, 22–23; 2, 34]).
  • Бібліографічний опис джерел і літератури здійснюється відповідно до вимог національного стандарту ДСТУ ГОСТ 7.1:2006: http://biblioteka.cdu.edu.ua/bulleten/bibliograf_vumogu.pdf
  • Не допускається використання переносів, нумерації сторінок, колонтитулів.
  • Лапки у тексті використовувати за зразком: «лапки».
  • Статті повинні бути ретельно вичитані та відредаговані, не містити орфографічних, пунктуаційних та стилістичних помилок.

У публікації необхідно чітко сформулювати наукову проблему; коротко охарактеризувати історіографію обраної проблематики, досліджені автором історичні джерела та використані методи дослідження; визначити мету; зазначити, в чому саме полягає новизна авторського підходу до вирішення проблеми; описати суть та результати дослідження; сформулювати висновки. Матеріали, що не відповідають зазначеним вимогам оргкомітетом розглядатись не будуть.

Статті будуть опубліковані у збірнику матеріалів конференції. Оргкомітет залишає за собою право відбору матеріалів для участі у конференції. Матеріали не рецензуються і не повертаються.

Вартість публікації – 25 грн. за сторінку.

Оплату необхідно здійснити на картковий рахунок: 5168 7427 0300 9930 (у будь-якому терміналі «Приватбанку» або через систему «Приват24»)

Проїзд, проживання та харчування за рахунок учасників. Орієнтовна вартість проживання – 140 грн.

Детальнішу інформацію про конференцію можна отримати по e-mail bohdanivski@ukr.net або за телефонами: (0472) 37-55-57 – кафедра історії України; 067–938–17–76 – Івангородський Костянтин Васильович; 067-879-53-90 – Ігнатенко Юлія Вячеславівна.

Адреса Оргкомітету: м. Черкаси, бул. Шевченка, 81, корп. № 1 Черкаського національного університету, к. 520-521 (кафедра історії України).

Зразок оформлення матеріалів

Іван Іваненко

Черкаський національний університет імені Б. Хмельницького

М. ДРАГОМАНОВ ПРО ФІЛОСОФІЮ ІСТОРІЇ ГЕГЕЛЯ

Одним із найбільш дискусійних питань сучасного драгоманознавства є інтерпретація історико-філософських поглядів М. П. Драгоманова. Можна погодитись із висловлюванням Р. Е. Метельського, що «складність визначення драгоманівської філософії, його методологічного підходу зумовлена тим, що вчений не був прибічником якої-небудь філософської концепції цілком і остаточно» [1, 20]. Окреслена тема досі не була предметом спеціального дослідження, хоча окремі зауваження можна знайти у працях багатьох дослідників [2, 56–57].

  • Метельський Р. Е. Конституціоналізм Михайла Драгоманова : дис. ... канд. юрид. наук : 12.00.01 / Р. Е. Метельський. – К., 1997. – 177 с.
  • Гаєвська Л. О. Літературно-естетична концепція М. Драгоманова в контексті культурософії ХІХ ст. / Л. О. Гаєвська // Штрихи до наукового портрета Михайла Драгоманова : зб. наук. праць / відп. ред. Р. С. Міщук. – К. : Наук. думка, 1991. – С. 42–62.

Анкета учасника конференції

(зразок)

ПІБ: …………………………………………………………………………………..

Повна назва установи (організації, навчального закладу), яку представляє учасник, її адреса:…………………………………………………………………..

Тема доповіді:……………………………………………………………………….

Напрямок (секція): …………………………………………………………………..

Посада: ………………………………………………………………………………

Курс (рік навчання): ………………………………………………………………..

Науковий ступінь: …………………………………………………………………..

Вчене звання: ………………………………………………………………………..

Домашня адреса: …………………………………………………………………….

Контактний телефон: ………………………………………………………………..

Електронна адреса (e-mail): …………………………………………………………

Форма участі (очна або заочна): ……………………………………………………

Потреба у проживанні: ………………………………………………………………