Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

9-й теоретико-методологічний семінар «Глобальна історія, національні наративи та професія історика з перспективи теорії й практики»

ІНСТИТУТ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАУК УКРАЇНИ

Відділ української історіографії


ЗАПРОШУЄ


Взяти участь у 9-му теоретико-методологічному семінарі «Глобальна історія, національні наративи та професія історика з перспективи теорії й практики», котрий відбудеться 20 жовтня 2017 р. (з 9.00 до 19.00).

Теми для обговорення:

1. Концептуальний ряд: «глобальна історія», «світова історія», «всесвітня», «загальна», «універсальна» історія. Сучасні дискусії навколо глобальної історії. Глобальна історія – напрям історичних досліджень ХХІ ст. Соціокультурні та гносеологічні передумови становлення дисципліни глобальної історії. Предмет і завдання глобальної історії, навчальні програми, засоби та форми її популяризації у суспільній свідомості. Світові центри дослідження та викладання глобальної історії Етапи і форми глобалізації в історії як минулого й письма.

2. Глобалізація науки. Традиції історієписання в різних частинах світу. Унікальне і локальне-патріотичне в творчості історика. Історіографічні традиції та численні сучасності в свідомості історика. Розквіт євроцентризма й домінування західного способу історієписання – національно-державницького наратива (XVIII – XIX ст.). Вплив євроцентризму на народи «без історії». Євроцентризм, сіноцентризм, орієнталізм (постколоніальна критика). Формування нових професійних ідентичностей історика: повага до традиції, актуалізація нових ідей, концептів при реконструкції минулого. Ідеологія глобальної історії: принцип «відмінності і багатоманітності», пошук універсального в історії цивілізацій і культур, подолання євроцентризму, затвердження цінності діалогу культур та історій, вбудовування локальних історій в глобальну історію. Українські історики перед викликом постколоніалізму. Транснаціональна історія – різновид світової історії.

3. Глобальна історія і національні наративи. Транснаціональна історія як предмет дискусії. Глобалізаційні процеси та Україна у просторовій і хронологічній ретроспективі. Українські території та античний світ. Землероби і номади. Українські землі між християнською Європою та монгольським світом. Україна та нова хвиля глобалізації у ранньомодерну добу. Подорожі-відкриття. Світова торгівля. Промислова революція. Династичні зв’язки та війни як засіб становлення європейських держав. Геополітичне, технологічне, політичне домінування Заходу (XVIIII – XIX cт.) Українська революція в ряду європейських революцій XVI – XVIII ст. Колонізаційні, переселенські та соціальні, релігійні, національні рухи й ідеології в українських землях (загальне і самобутнє). «Прозорі» культурні кордони України – феномен взаємодії культур Сходу і Заходу. Україна у світлі «перехресних історій / entangled history». Український етнос і номади, монголи, ВКЛ. Україна й річпосполитський, російський та радянський імперські проекти. Україна в сучасному глобалізованому світі.

У межах роботи семінару відбудеться презентація 9-го випуску видання «Ейдос. Альманах теорії та історії історичної науки» та інших видань Інституту. Історії України НАН України.

Просимо наразі підтвердити принципову особисту готовність взяти участь у семінарі за адресою: 01001, Київ-1, вул. Грушевського, 4, кімн.504 або (краще) за електронною адресою: www.vyrsky@yahoo.com, а також надіслати назву своєї доповіді до 10 жовтня 2017 р. Розгорнуті варіанти авторських текстів, у разі надання їх на день проведення семінару, можуть увійти до чергового – 10-го випуску «Ейдос’у».

Ірина Колесник, за дорученням Оргкомітету

ПРОГРАМА