Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Конференція "Трансформації історичної пам’яті"

Конференція "трансформації історичної пам’яті"

Історичний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса за адресою: м. Вінниця, вул. Грушевського, 2
22-23 лютого 2018 року

Поняття «історична пам’ять» міцно увійшло у лексикон сучасних науковців. Сплеск інтересу до цього явища в Україні припадає на останні роки, що зумовлено світоглядним зіткненням діаметрально протилежних бачень її майбуття. Проблема історичної пам’яті настільки важлива, наскільки складна. Обговорення у колі професіоналів сюжетів щодо виникнення, циркулювання та змін колективних уявлень про минуле стане корисним не лише для окреслення траєкторії наукових досліджень, але і для визначення можливих алгоритмів впливу професійних істориків на їх формування. Оскільки історична пам’ять в СРСР мала виразну специфіку з огляду на тривалий період державного диктату у цій сфері, конференція має на меті обговорення видозмін пам’яті про минуле, передусім, в Україні, на пострадянському просторі та в Центральній Європі.

Проблемне поле:

  • Фактори формування історичної пам’яті
  • Політики пам’яті
  • Вплив історичної пам’яті на культурну та національну ідентичність
  • Історична пам’ять в Україні
  • Історична пам’ять на пострадянському просторі та в країнах Центральної Європи
  • Історична пам’ять в умовах гібридної війни
  • Історична наука та історична пам’ять
  • Шкільний підручник як відбиток та інструмент історичної пам’яті.

До участі запрошуються професійні історики.

Мови комунікацій: українська, англійська, російська.

Текст доповіді та заявку прохання надсилати до 30 грудня 2017 р. на електронну адресу: transformacii2018@gmail.com. Тексти доповідей будуть опубліковані у спеціальному випуску наукового журналу «Історичні і політологічні дослідження» до початку роботи конференції.

Структурні елементи тексту доповіді:

  • Прізвище та ім’я автора (авторів) (ліворуч, курсив).
  • Назва доповіді (симетрично тексту, великі літери, напівжирний шрифт).
  • Резюме та ключові слова англійською (для українсько- та російськомовних текстів), українською (для англомовних текстів) (обсяг – 300-350 знаків).
  • Текст доповіді.
  • Джерела та література (список залучених джерел інформації подається в алфавітному порядку, оформлення згідно з Національним стандартом «Інформація та документація. Бібліографічне посилання. Загальні положення та правила складання. ДСТУ 8302:2015»); посилання фіксуються у квадратних дужках, де вказується порядковий номер позиції з прикінцевого списку джерел і літератури, через кому – номер сторінки чи аркуша, звідки запозичена інформація.

Технічні вимоги до оформлення рукопису: обсяг – 10-15 тис. знаків, шрифт – Times New Roman, кегль 12, інтервал – 1, абзац – 1 см; параметри сторінки: ліве поле – 30 мм, праве – 20 мм, верхнє – 20 мм, нижнє – 25 мм. Формат розділових знаків: лапки: «... ..»; апостроф ...‘.... . Прохання розрізняти тире та дефіс.

Форма заявки

Прізвище, ім’я, по-батькові

Країна

Місто

Місце роботи

Науковий ступінь, вчене звання

Ел.пошта

Контактний телефон

Назва доповіді

Можливість виступити модератором секції

Бажання участі в екскурсійних заходах

Витрати на проїзд і проживання за власний рахунок учасників. Оргкомітет сприятиме у бронюванні готелю на час перебування у Вінниці.

Із запитаннями можна звертатися за телефонами:
+38 050 6776494 (Темірова Надія Романівна),
+38 093 3414305 (Курзенкова Алла Олександрівна).