Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Тайны архивов: Из Национального архива Великобритании исчезло более тысячи документов по истории ХХ века, - The Guardian (26.12.17 15:48) За рубежом | Цензор.НЕТ

Зниклі файли стосуються суперечливих моментів британської історії

З Національного архіву Британії зникло більше тисячі документів про найбільш суперечливі моменти історії ХХ століття. Про це повідомляє The Guardian.

Серед зниклих файлів є документи, що стосуються війни за Фолклендські острови, проблем навколо Північної Ірландії, а також лист російського революціонера Зінов’єва.

«Тисячі урядових документів, що деталізують деякі найбільш суперечливі епізоди в британській історії 20 століття, зникли після того, як державні службовці вилучили їх з Національного архіву країни»

Ще ряд документів стосуються британської колоніальної адміністрації у Палестині, тестування вакцини від поліомієліту та територіальних спорів з Аргентиною.

Також зникли документи про діяльність комуністичної партії Британії за часів «холодної війни», (Зорян і Шкіряк вже заявили про російський слід) файли про оборонні угоди між Британією і Малайзією у кінці 50-х років минулого століття, перед тим як обидві країни вступили у війну з Індонезією і багато інших документів.

Міністерство закордонних справ пізніше повідомило, що документи ніде не знайшли. Чому документи були вилучені і чому немає їх копій, у відомстві не пояснили.