Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Третя міжнародна науково-практична конференція з історії зброї та озброєнь

ШАНОВНІ КОЛЕГИ!

Національний історико-культурний заповідник "Софія Київська", Національний військово-історичний музей України, Інститут історії України Національної Академії Наук України оголошують про проведення Третьої міжнародної науково-практичної конференції з історії зброї та озброєнь 12-15 червня 2018 р.

Відкриття конференції відбудеться в приміщенні Центрального будинку офіцерів Збройних cил України за адресою: вул. Грушевського, 30/1, м. Київ, Україна (адреса проведення конференції може змінитися, про що буде завчасно повідомлено).

Засновниками та організаторами конференції є: Національний історико-культурний заповідник "Софія Київська", Національний військово-історичний музей України, Інститут історії України НАНУ, ГО "Центр Дослідження Історичної Зброї" (Київ, Україна), The Fund for Research of Ancient Civilization (NY, USA).

Мета конференції: дослідження історії матеріальної культури України у світовому контексті, введення до наукового обігу нових джерел та матеріалів з історії зброї та озброєнь, історії бойових мистецтв, розвиток досліджень та міжнародного наукового співробітництва у сфері вивчення пам’яток військової історії, зброї та озброєнь, що зберігаються в музеях та приватних колекціях України та світу, обговорення проблем збереження, реставрації та експонування.

Робочі мови конференції: українська, англійська, російська.

Конференція складається з трьох частин:

І. (День 1-2). "Історія Зброї та Озброєнь". Заплановані доповіді учасників конференції в Національному військово-історичному музеї України.

ІІ. (День 3). "Мечі й Святі. Зброярство Раннього Середньовіччя". Заплановані доповіді учасників конференції в Національному історико-культурному заповіднику "Софія Київська", присвячені дослідженням рицарського озброєння, насамперед, середньовічних мечів. Будуть також розглянуті проблеми розвитку зброярської справи у контексті торгівельних, виробничих та культурних зв’язків Європи зі Сходом.

ІІІ. (День 4). Заплановані доповіді та семінари, присвячені методам дослідження історичної зброї (Національний військово-історичний музей України), реконструкції давніх ковальських технологій (Золоті Ворота, Київ, Україна) та проблемам українського законодавства у галузі антикварної зброї.

На конференції заплановано розглянути такі теми:

— значення та місце зброєзнавчих студій у вивченні історії України та її національної культури;

— зброєзнавство як галузь історичної науки, проблеми методології, термінології;

— дослідження загальної проблематики історії зброї та озброєнь;

— дослідження окремих зразків історичної зброї;

— проблеми археометалургії, збереження, реставрація та реконструкція предметів зброї та озброєння;

— дослідження проблематики історії бойових мистецтв;

— проблеми розвитку зброярської справи у контексті торгівельних, виробничих та культурних зв’язків середньовічної Європи зі Сходом;

— обговорення проблем українського законодавства у галузі антикварної зброї, повернення предметів культурної спадщини.

Для участі у конференції необхідно до 15 травня 2018 року:

1. Заповнити представлену на цій сторінці або завантажену реєстраційну форму.

2. Надіслати тези доповідей обсягом 2000–10000 знаків (з пробілами). Якщо тези не англомовні, необхідна також анотація англійською (500–700 знаків з пробілами).

3. До 15 червня 2018 р. слід також надати повний текст статті. Вимоги до оформлення тез і статті можна завантажити за цим посиланням:

http://zbroeznav.com/wp-content/uploads/2017/12/De...

Матеріали просимо надсилати по електронній пошті: denisvt68@gmail.com (з темою листа «Конференція» та прізвищем відправника, наприклад «Конференція Петренко») або звичайною поштою за адресою: 01010, м. Київ, вул. Грушевського 30/1 Національний військово-історичний музей України (з приміткою «3-я Зброєзнавча конференція, 2018»)

До відкриття конференції планується видання тез доповідей.

Після закінчення конференції планується видання збірника праць конференції у повному обсязі.

Оргкомітет залишає за собою право відхилити заявку на участь у конференції й текст, наданий до публікації без пояснення причин.

Для учасників з України встановлений реєстраційний внесок у розмірі 120 грн.

Кожний учасник зможе взяти участь в урочистому фуршеті в день відкриття заходу, отримає програму та збірник тез, а також збірник наукових праць після його публікації (протягом 2018-2019 рр.). Сплатити можна через посилання на офіційній сторінці конференції або за реквізитами:

Назва компанії: ГО ЦЕНТР ДОСЛІДЖЕННЯ ІСТОРИЧНОЇ ЗБРОЇ

МФО: 321842

Розрахунковий рахунок: 26005053021822

ЄДРПОУ: 41431630

Найменування послуги: Внесок у фонд Міжнародної Зброєзнавчої конференції

Контакти:

Тоїчкін Денис Віталійович (Інститут історії України НАН України). Тел.: +380503841786; мейл: denisvt68@gmail.com.

Офіційна веб-сторінка конференції: http://zbroeznav.com/?page_id=4513

Фейс-бук сторінка: https://www.facebook.com/zbroeznavstvo

ПРОГРАМА Третьої міжнародної зброєзнавчої конференції