Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Міжнародна наукова конференція «Розпад імперій. Встановлення повоєнного ладу в Центрально-Східній Європі в 1918–1923 роках»

Історичний інститут Вроцлавського університету та філія Інституту Національної Пам'яті у Вроцлаві мають за честь запросити Вас до участі у міжнародній науковій конференції «Розпад імперій. Встановлення повоєнного ладу в Центрально-Східній Європі в 1918–1923 роках», яка відбудеться в 22–23 листопада 2018 року. Основними проблемами для обговорення на конференції будуть сота річниця закінчення Першої світової війни, а також відновлення незалежності Польщі. Однак, організатори також хочуть звернути увагу учасників на проблему державотворчих процесів у народів, які повставали на руїнах Російської та Австро-Угорської імперій в контексті формування Східної межі Польської держави.

З початком Першої світової війни, настав остаточний розпад існуючого до тих часів «віденського ладу», що привело до пошуку інших шляхів порозуміння, а також створило умови для виникнення нових країн, які повставали в ході націотворчих процесів ХІХ століття. Поразка загарбників принесла Польщі бажану незалежність, однак «пробудження» народів, які колись були частиною І Речі Посполитої, призводило до перегляду існуючих відносин і прийняття цілого спектру стратегій – від співпраці та схвалення до конфлікту. Велику роль у цих процесах відіграли внутрішні перетворення у Росії та Німеччині, державах, які були ворогами молодих республік у їх прагненнях до незалежності. Велике значення мали також міжнародні умови та позиція західних держав.

В ході конференції пропонуємо обговорити наступні питання:

1. В УМОВАХ НОВОГО РОЗПОДІЛУ СИЛ В ЄВРОПІ:

поразка Німеччини, розпад Російської та Австро-Угорської імперій;

спроба створити незалежну державу; процес побудови нових державних установ на тлі існуючої міжнародної ситуації;

вплив міжнародних договорів на зміни в Центрально-Східній Європі (Брест-Литовський мирний договір, концепція Вільсона, Версальський договір, Ризький договір, Рішення Ради послів держав Антанти)

2. МОЛОДІ ДЕРЖАВИ І ЇХНІ ВНУТРІШНІ ПРОБЛЕМИ:

політичний аспект (конфлікти, що виникли через різні концепції і методи діяльності, формування державного апарату);

військовий аспект (боротьба за державні кордони, постачання військ, військова співпраця);

економічний аспект ((від)будова економічних основ функціонування держави);

соціальний аспект (ставлення населення, проблема національної ідентичності, повсякденне життя);

3. РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАГНЕНЬ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ ТА МІЖДЕРЖАВНІ ВІДНОСИНИ:

політичні прагнення і концепції встановлення державних кордонів та стосунків з новими сусідами;

ставлення Росії та Німеччини до змін, що відбулись у Східній Європі;

співпраця між народами в боротьбі за власну державу та безпеку в регіоні.

Ми хочемо щоб всі винесені питання визначали основні напрямки обговорення, також закликаємо Вас до надсилання й інших пропозицій, які стосуються тематики конференції.

Організатори забезпечують проживання, покривають витрати за проїзд, матеріали конференції, харчування (обіди, перерви на каву, вечеря), а також видання матеріалів конференції у формі рецензованої монографії.

Пропозиції доповідей (польською, українською, російською або англійською мовами) разом із заповненою реєстраційною формою просимо надсилати до 15 квітня 2018 р.

Із додатковими питаннями просимо звертатись за адресою електронної пошти: rozpad.imperiow1918.1923@gmail.com

Організаційний комітет:

Проф. Grzegorz Hryciuk

Проф. Robert Klementowski

Проф. Filip Wolański

Мґр Magdalеna Gibiec

Мґр Dorota Wiśniewska

https://wroclaw.ipn.gov.pl/wro/nauka/konferencje-naukowe/46755,Miedzynarodowa-konferencja-naukowa-Rozpad-imperiow-Ksztaltowanie-powojennego-lad.html


Посилання на джерело: http://uamoderna.com/conference/after-war