Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

V МІЖНАРОДНІ СПАСЬКІ НАУКОВІ ЧИТАННЯ присвячені 100-річчю музейної діяльності І.Г. Спаського та 25-річчю створення Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця»

V МІЖНАРОДНІ СПАСЬКІ НАУКОВІ ЧИТАННЯ присвячені 100-річчю музейної діяльності І.Г. Спаського та 25-річчю створення Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця»

Наукові читання відбудуться 12–14 вересня 2018 р. у м. Ніжин і м. Батурин Чернігівської обл. Час і місце реєстрації та робочий розпорядок проведення читань будуть повідомлені в запрошені, яке буде надіслане персонально кожному учаснику після підтвердження ним безпосередньої участі у роботі читань.

Роботу під час проведення наукових читань планується проводити за такими основними напрямами:

ніжинська родина науковців, церковних і громадських діячів Спаських у соціокультурному просторі;

дослідження регіональної історії й етнології Північно-Дніпровського Лівобережжя та відображення його результатів

у музейних колекціях і зібраннях;

вивчення рухомих і нерухомих об’єктів культурної спадщини Північно-Дніпровського Лівобережжя, розвиток музейництва і наукового пам’яткознавства означеного регіону;

актуальні теоретичні та методологічні проблеми сучасної музеології, пам’яткознавства, історичної регіоналістики й етнології.

У межах проведення читань 12 вересня 2018 р. відбудеться засідання круглого столу «Звільнення Лівобережної України від нацистської окупації: регіональний аспект», присвяченого 75-й річниці визволення території Чернігівщини від німецько-фашистських загарбників під час ІІ Світової війни.

Матеріали за результатами роботи наукових читань будуть надруковані у збірнику наукових праць «Ніжинська старовина», що входить до переліку фахових видань України, яких можуть публікуватися результати дисертаційних робіт на здобуття наукових ступенів доктора і кандидата наук. Для публікації матеріалів необхідно надіслати поштою або надати особисто під час реєстрації їх роздрук [бажано; 1 примірник] на паперовому носії (формат А4) й електронну версію на будь-якому носії (обов’язково; крім дискет FDD 3,5'') (можливий варіант скопіювати з флеш-носія (USB) під час реєстрації), або надіслати електронну версію на вказану нижче електронну поштову скриньку з поміткою у темі «V Спаські читання» (вимоги до оформлення матеріалів додаються до даного інформаційного повідомлення, а також уміщені на Українському пам’яткоохоронному інтернет-ресурсі «Відлуння віків» (www.http://pamjatky.org.ua; розділ «Конференції») або на офіційному веб-сайті Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця» (http://www.baturin-capital.gov.ua).

УВАГА! Без електронної версії матеріал друкуватися не буде!

Матеріали, надіслані до 15 червня 2018 р. включно, будуть опубліковані у поточному випуску збірника наукових праць «Ніжинська старовина», що буде надрукований до початку роботи читань, матеріали надіслані після 15 червня 2018 р. будуть надруковані у наступному випуску, що буде надрукований після проведення читань (орієнтовно наприкінці 2018 р.).

Для безпосередніх учасників читань друк матеріалів безоплатний, авторський примірник викупається за собівартістю друку у вигляді частини організаційного внеску. Для учасників, що не братимуть безпосередньої участі в роботі читань, але бажатимуть отримати публікацію – оплата у вигляді видавничого внеску становитиме частину собівартості друку тиражу з розрахунку вартості частки однієї публікації даного випуску. Розмір організаційного та видавничого внеску буде вказаний у запрошенні. Можлива також участь у читаннях без публікації матеріалів (у такому разі вартість авторського примірника до організаційного внеску не входитиме).

Робочі мови наукових читань: українська, російська, білоруська, польська, англійська.

Заявку (встановленої форми, додається до даного інформаційного повідомлення) для участі в наукових читаннях просимо надіслати поштою, факсом або на e-mail не пізніше 15 червня 2018 р. Оргкомітет залишає за собою право відбору заявок виключно за тематикою доповідей. У разі включення теми доповіді чи повідомлення до програми читань, оргкомітет зобов’язується відіслати не пізніше 1 вересня 2018 р. персональне запрошення за вказаною учасником адресою. Підтвердити свою безпосередню участь, а також потребу бронювання номеру чи місця в готелі або намір отримати публікацію без безпосередньої участі у читаннях прохання не пізніше 7 вересня 2018 р. включно (можливі варіанти поселення та їх вартість буде вказана у запрошенні).

Витрати на проїзд, проживання та харчування учасників наукових читань – частково за власний рахунок (або за рахунок сторони, що відряджає); проживання, котре не оплачуються відряджуючою стороною, для учасників наукових читань, що мають учений ступінь доктора наук (доктар навук, doktor habilitowany, doctor of sciences) – за рахунок організаторів читань.

Телефони для довідок:

Дмитренко Наталія Михайлівна, відповідальний секретар оргкомітету: +380-4631-71268 (роб.); +380-68-946-3519 (моб.)

Зозуля Сергій Юрійович, відповідальний редактор оргкомітету: +380-44-280-7879 (роб.), +380-68-353-5957 (моб.)

Поштова адреса для матеріалів:

Укрпошта: отримувач – Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського (для Дмитренко Н.М.), вул. Батюка, 6, м. Ніжин Чернігівської обл., 16600, Україна (надсилати рекомендованим листом)

Нова пошта: отримувач – Зозуля Сергій Юрійович (тел. 068-3535957); м. Ніжин Чернігівської обл., відділення № 6 (оплата пересилки відправником)

e-mail для заявок до участі: zp_conferences@ukr.net; для матеріалів до друку: zp_vydannja@ukr.net

ОРГКОМІТЕТ

Інформаційний лист