Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Засідання Вченої ради Інституту історії України НАН України 3 травня 2018 р.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

засідання Вченої ради

Інституту історії України НАН України

3 травня 2018 р.

14-30

1. Пропозиції відділів щодо відкриття нових науково-дослідних тем:

- СОЦІАЛЬНІ ПРОЦЕСИ В УКРАЇНСЬКОМУ СУСПІЛЬСТВІ 1960-Х – 1980-Х РР.: АНТРОПОЛОГІЧНІ ТА ІНСТИТУЦІЙНІ ВИМІРИ. (Термін виконання: І кв. 2019 р. – ІV кв. 2021 р. Науковий керівник – чл.-кор. НАН України В. М. ДАНИЛЕНКО);

- КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА УКРАЇНИ В УМОВАХ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИХ ТА ЕКОНОМІЧНИХ ТРАНСОФРМАЦІЙ: СТАН, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ. (Термін виконання: І кв. 2019 р. – ІV кв. 2021 р. Науковий керівник – к.і.н. С. І. КОТ);

- УКРАЇНА 1990-ТІ – 2000-НІ: ПРОБЛЕМИ ПОСТРАДЯНСЬКОГО ПЕРЕХОДУ (ІНСТИТУЦІЇ, НОВІ ІДЕНТИЧНОСТІ, СОЦІАЛЬНІ РОЛІ ТА ГРУПИ). (Термін виконання: І кв. 2019 р. – ІV кв. 2021 р. Науковий керівник – д.і.н., проф. Г. В. КАСЬЯНОВ).

2. Про Розпорядження Президії НАН України № 201 від 11.04.2018 р. «Про затвердження Плану заходів щодо зміцнення національної єдності, консолідації українського суспільства та підтримки ініціатив громадськості у зазначеній сфері».

Доповідає О. С. Рубльов

3. Рекомендація до друку аналітичної доповіді Л. ЯКУБОВОЇ, В. ГОЛОВКА, Я. ПРИМАЧЕНКО «РУССКИЙ МИР НА ДОНБАСІ ТА В КРИМУ: ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ, ПОЛІТИЧНА ТЕХНОЛОГІЯ, ІНСТРУМЕНТ АГРЕСІЇ».

Доповідають: С. В. Кульчицький

Л. Д. Якубова

О. С. Рубльов

4. Рекомендація до друку індивідуальної монографії чл.-кор. НАН України В. М. ДАНИЛЕНКА «ВОЛОДИМИР ВЕРНАДСЬКИЙ: ВІХИ ЖИТТЯ І ТВОРЧОСТІ» (Вид. 2-ге, доп. і перероблене).

Доповідають: О. П. Реєнт

С. В. Кульчицький

О. С. Рубльов

5. Рекомендація до друку брошури С. І. КОТА «ПРО СТАН ЗБЕРЕЖЕННЯ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ УКРАЇНИ (ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНІ МАТЕРІАЛИ ДО ПАРЛАМЕНТСЬКИХ СЛУХАНЬ «СТАН, ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ОХОРОНИ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ В УКРАЇНІ» 18 КВІТНЯ 2018 Р.)».

Доповідають: В. М. Даниленко

Г. В. Боряк

О. С. Рубльов

6. Рекомендація до друку збірки наукових праць «ЕЛЛІНІСТИЧНІ СТУДІЇ В УКРАЇНІ: ІСТОРІЯ ТА КУЛЬТУРА. ЗБІРКА НАУКОВИХ ПРАЦЬ НА ПОШАНУ Н. О. ТЕРЕНТЬЄВОЇ».

Доповідають: В. В. Томозов

Г. В. Боряк

Л. Д. Якубова

7. Про затвердження Концепції меморіального музею пам’яті жертв Бабиного Яру.

Доповідають: Г. В. Боряк

О. Є. Лисенко

Л. Д. Якубова