Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

СБУ представила архівні документи на виставці з нагоди 100-річчя затвердження Тризуба Державним гербом України

СБУ представила архівні документи на виставці з нагоди 100-річчя затвердження Тризуба Державним гербом України


Галузевий державний архів Служби безпеки України з нагоди 100-річчя затвердження Тризуба Державним гербом нашої країни представив у Національному музеї історії України тематичні архівні документи.

25 лютого 1918 року Мала Рада (орган Української Центральної Ради) ухвалила: «Гербом Української Народної Республіки приймається знак Київської держави часів Володимира Великого». Відтоді Тризуб офіційно – державний символ УНР. Після проголошення Акту злуки УНР та ЗУНР Тризуб став державним гербом i для захiдноукраїнських земель.

З цієї нагоди у Національному музеї історії України відкрилась виставка «Символ твоєї свободи: 100 років Державного герба України», до організації і проведення якої долучилися й співробітники спецслужби.

Виставка представляє унікальні експонати з фондів СБУ, що демонструють історичну роль Тризуба у становленні соборної та незалежної України. Це, зокрема, символіка Тризуба як герба доби Української революції – тогочасні печатки, банкноти, листівки, документи, знаки розрізнення, а також різноманітна атрибутика ОУН та УПА, які зберігаються у фондах Галузевого державного архіву СБУ.

Прес-центр СБ України

Джерело: https://ssu.gov.ua/ua/news/1/category/153/view/4439#.LJhgZTlt.dpbs