Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Комунікативний захід, покликаний проінформувати громадськість про комплекс архівних документів, пов’язаних з аварією на Чорнобильській АЕС, та про включення української номінації «Документальна спадщина, пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС» до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам'ять світу»

5 червня 2018 року о 14:30 у Великій актовій залі Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при Міністерстві закордонних справ України відбудеться комунікативний захід, покликаний проінформувати громадськість про комплекс архівних документів, пов’язаних з аварією на Чорнобильській АЕС, та про включення української номінації «Документальна спадщина, пов’язана з аварією на Чорнобильській АЕС» до Міжнародного реєстру програми ЮНЕСКО «Пам'ять світу».

У 2016 році національна заявка Укрдержархіву була підтримана Інститутом історії України НАН України, Інститутом української археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України, Департаментом з архівів та діловодства Міністерства юстиції Республіки Білорусь, Національним архівом та Національною бібліотекою Латвійської Республіки та Генеральною дирекцією державних архівів Республіки Польща.

http://qha.com.ua/ua/suspilstvo/dokumenti-pro-chornobil-stali-quot-pam-yattyu-svitu-quot-v-yunesko/32045/

https://www.ukrinform.ua/rubric-culture/2474536-cornobilsku-dokumentalistiku-vklucili-do-reestru-unesko-pamat-svitu.html

https://life.pravda.com.ua/culture/2017/10/31/227214/

https://day.kyiv.ua/uk/blog/kultura/znakova-podiya