Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Міжнародний круглий стіл, присвячений 100-річчю завершення Першої світової війни "Від імперій до демократій — тривалий шлях довжиною у 100 років"

Від імперій до демократій — тривалий шлях довжиною у 100 років

Міжнародний круглий стіл, присвячений 100-річчю завершення Першої світової війни

До теми: Перша світова війна за кількістю країн та військових контингентів, що взяли участь у них подіях, найновіших технічних досягнень, використаних у військових цілях, а, головне, руйнувань та людських втрат, в тому числі мирного населення, носила безпрецедентний відносно попередньої історії характер. Але саме тому ця велика соціальна катастрофа, яка отримала назву Великої війни, попри всю неоднозначність її наступних наслідків, низки об’єктивних обставин та суб’єктивних помилок, які, врешті-решт, спричинили до виникнення Другої світової війни, багато в чому стала не тільки точкою відліку, а й каталізатором потужних процесів демократизації суспільного життя як на рівні окремих держав, так і міжнародних економічних та політичних відносин в цілому. Відзначаючи 100-річчя цієї грандіозної історичної події потрібно визнати: за останніх сто років, спираючись на свій трагічний історичний досвід, людство, попри всі затримки і навіть відступи у своєму історичному поступі, зробило дуже багато задля гармонізації та гуманізації власного глобального розвитку, а також створення такої системи міжнародної безпеки, яка б унеможливила у майбутньому воєнні дії світового масштабу.

Організатори
Державна установа «Інститут всесвітньої історії НАН України» Представництво в Україні та Білорусі Фонду Фрідріха Науманна за свободу

Концепція і організація
Андрій Кудряченко
Вікторія Солошенко
Володимир Олійник

Місце проведення конференції
ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України»
вул. Леонтовича 5, Зала засідань, перший поверх
01030 Київ

Мови конференції
Українська і німецька з синхронним перекладом
Попередня реєстрація обов’язкова

Інформація і реєстрація
Вікторія Солошенко

ДУ «Інститут всесвітньої історії НАН України»
witotschka@ukr.net
+ 38 044 2354499;

+38 050 5872144

ПРОГРАМА