Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

The House of Representatives of the US Congress recognized the Holodomor as a genocide of the Ukrainian people

  •   12 December 2018
  •    News

5c10e4420f64b.jpg

Палата представників Конгресу США визнала Голодомор геноцидом українського народу


Палата представників Конгресу США одностайним рішенням ухвалила резолюцію, у якій Голодомор 1932-1933 рр. визнається геноцидом українського народу.

Про це у Facebook повідомляє посольство України у США.

"Таким чином, на сьогодні обома палатами Конгресу США ухвалено рішення, у яких Голодомор визнано геноцидом українського народу", - підкреслює посольство.

Зазначається, що постановча частина документа містить визнання висновків Урядової Комісії США щодо Голоду в Україні (від 22 квітня 1988 р.) про те, що "Сталін та його оточення вчинили у 1932-1933 рр. геноцид проти українців".

"Як і аналогічна резолюція, що була ухвалена Сенатом США 3 жовтня цього року, документ також засуджує систематичні порушення прав людини, у тому числі права на самовизначення та свободу слова, вчинені радянським урядом проти українського народу.

Висловлюються найглибші співчуття жертвам, тим, хто пережив Голодомор, та їхнім родинам, а також міститься заклик до розповсюдження інформації з метою підвищення обізнаності у світі про штучну природу цієї трагедії", - йдеться у повідомленні.

Співавторами резолюції виступили понад три десятки конгресменів від Демократичної і Республіканської партій.

Резолюція була представлена 8 червня цього року.

Коментуючи ухвалення резлюції, президент України Петро Порошенко заявив, що "це без сумніву історичне рішення тепер вже всього Конгресу США".


A link to the source: https://www.pravda.com.ua/news/2018/12/12/7200978/