Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Lecture by historian Olga Bertelsen "Soviet special operations (" active measures ") and Ukrainian-Jewish relations in North America in the 1960s-1980s"

5ca4829834891.jpg

У вівторок, 9 квітня 2019 р., о 15-30 в Інституті історії України НАН України (конференц-зала, 6 поверх, аудиторія 615) із лекцією «Радянські спецоперації («активні заходи») та українсько-єврейські стосунки у Північній Америці у 1960–1980-х рр.» виступить історик Ольга Бертелсен.

Доповідачка спробує проаналізувати вплив секретних операцій КДБ на динаміку українсько-єврейських стосунків на Заході під час формування антирадянського правозахисного руху у часи Холодної війни. Йтиметься про внесок української керівної та партійної еліти, зокрема Міністерства закордонних справ, в розробку операцій, що підривали довіру і плідну співпрацю між західними активістами, відомими представниками української та єврейської діаспор в Північній Америці.

Ольга Бертелсен, Ph.D., викладає на кафедрі історії розвідки та міжнародних відносин у Коледжі безпеки та розвідки Ембрі-Ріддл (Прескот, штат Аризона, США). У 2018–2019 рр. вона отримала стипендію Жан Моне і працює у Центрі перспективних досліджень імені Роберта Шумана у Європейському університеті (Флоренція, Італія).

Ольга Бертелсен є автором монографії «The House of Writers in Ukraine, the 1930s: Conceived, Lived, Perceived» (2013), упорядником збірки документів «Архів розстріляного відродження: Лесь Курбас і театр «Березіль». Архівні документи (1927–1988)» (2016), редактором антології «Revolution and War in Contemporary Ukraine: The Challenge of Change» (2017).

Вхід на лекцію вільний. Запрошуємо всіх зацікавлених!

Карикатура Валерія Зелінського. Журнал Перець (червень, 1981).