Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

"Museum workers in the occupied part of the USSR during the Second World War according to German documents"

Секція археології і давнього мистецтва ІСОМ України

Науковий архів Інституту археології НАН України

Інститут історії України НАН України

в рамках чергового засідання науково-методичного семінару з історії археології та мистецтвознавства України запрошують прослухати доповідь старшого наукового співробітника Інституту історії України НАН України, к.і.н. Наталії Кашеварової на тему «Музейні працівники на окупованій частині СРСР під час Другої світової війни за німецькими документами».

Йтиметься про нову інформацію, що її містять документи німецьких окупаційних структур 1941–1944 рр., щодо наукових співробітників музеїв, які не виїхали в евакуацію і залишилися на окупованій території СРСР під час Другої світової війни, про різні аспекти умов роботи, повсякденного життя, відносин музейних співробітників із окупаційною владою. Окремий акцент буде зроблено на долях окремих осіб, на тому, як склалося життя деяких наукових співробітників музеїв після завершення окупації та війни.

Зустріч відбудеться 13 вересня (п’ятниця) о 16:00 у залі засідань Інституту історії України НАН України (Київ, вул. Грушевського, 4, 6‑й поверх, кім. 615).

5d765f901926b.png