Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

International Scientific Conference "IRELAND, UKRAINE AND EMPIRE: DEPENDENCE. CONFLICT. MEMORY"

5d7a2d7bb23ee.jpg


5d7a2da6c788e.jpg


Прес-анонс

15–17 листопада 2019 р. у Києві відбудеться Міжнародна наукова конференція «ІРЛАНДІЯ, УКРАЇНА ТА ІМПЕРІЇ: ЗАЛЕЖНІСТЬ. КОНФЛІКТ. ПАМ'ЯТЬ»

Організатори: Український інститут національної пам’яті, Інститут історії України НАНУ, Інститут демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАНУ, Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору (HREC in Ukraine), Holodomor Research and Education Consortium at the Canadian Institute of Ukrainian Studies (University of Alberta), Geary Institute (University College Dublin), Institute for British-Irish Studies (University College Dublin), Centre for the Investigation of Transnational Encounters (Moore Institute, National University of Ireland, Galway).

Дві найбільші імперії світу – Британська і Російська/Совєтська – тривалий час правили ірландцями та українцями, і після здобуття незалежності обидві нації постали перед потребою подоланнянаслідків цього правління. Як і перед необхідністю вирішення важливого питання: як осягнути страждання, утиски та неприродні людські втрати, не перебільшуючи при цьому почуття потерпілого.

2014 року вторгнення Володимира Путіна в Україну розпочало війну на східній межі Європи, – якраз через 15 років після закінчення війни на її західній межі, в Ірландії. Ці події, а також той очевидний факт, що досі обидві країни усе ще мінімально побутують в імперіологічних та пост/колоніальних студіях, актуалізують проблему наукового осмислення й обговорення українського та ірландського досвідів у широкій історичній і порівняльній перспективах.

У фокусі Міжнародної конференції перебуватиме комплекс наукових проблем, пов’язаних із осмисленням місця і ролі імперського та колоніального дискурсів у історичному, демоґрафічному, соціальному, політичному, культурному й психологічному вимірах історії Ірландії та України.

Панельні дискусії в ході роботи конференції охоплюватимуть такі теми:

* Імперіологічні й постколоніальні студії в сучасних Ірландії, Україні та Світі: наративи, інституалізація дослідів.

* Великий голод в Ірландії (An Gorta Mоr) і Голодомор в Україні: компаративний аналіз.

* Культурний імперіалізм та проблема збереження національної мови і релігії.

* Імперська, антиколоніальна, гібридна ідентичності: феномени панування і неприйняття, відчуженості й опору.

* Національні, антиколоніальні рухи на ірландських та українських теренах у Британській і Російській/Совєтській імперіях.

* Взаємозв’язок між пануванням насильства та опором:приклади УПА та ІРА.

* Роль екстремістських імперських лоялістів у підтримці імперського панування: приклади Східної України та Північної Ірландії.

* Моделі історичної пам’яті в сучасних Ірландії та Україні.

Серед учасників дискусії: Colin Coulter (Ireland), Judith Devlin (Ireland), Darragh Gannon (UK), Володимир В’ятрович (Україна), Олександр Гладун (Україна), Evi Gkotzaridis (Greece), Олексій Гарань (Україна), Róisín Healy (Ireland), Geoffrey Hosking (UK),Stephen Howe (UK), Владислав Гриневич (Україна), Christine Kinealy (US), Станіслав Кульчицький (Україна), Hiroaki Kuromiya (USA), Алла Киридон (Україна), Ostap Kushnir (Poland), Taras Kuzio (UK), Dominic Lieven (UK), James McAuley (UK), Diarmuid Ó Giolláin (US), Микола Рябчук (Україна), Alfred Rieber (Hungary), Наталія Левчук (Україна) Joseph Ruane (Ireland), Людмила Гриневич (Україна), Andrzej Szeptycki (Poland), Лариса Якубова (Україна), Jennifer Todd (Ireland), Stephen Velychenko (Canada), Niall Whelehan (United Kingdom), Олександр Зайцев (Україна) та інші.

До уваги магістрів, аспірантів, молодих науковців!

Скористайтеся можливістю отримати грант для участі в конференції (покриває витрати на проїзд, проживання, харчування). Заявки (SV, тема і основні ідеї виступу на семінарі в рамках конференції – 500 слів) надсилайте на електронну адресу: ukraine.ireland.conference2019@gmail.com до 15 жовтня 2019 р.

Місце події: Актова зала Інституту демографії

та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи

НАН України,11 поверх

бульвар Тараса Шевченка, 62, Київ, 02000

Початок події: 2019, 15 листопада, 9:00

Вхід за попередньою реєстрацією:

ukraine.ireland.conference2019@gmail.com

Український науково-дослідний та освітній

Центр вивчення Голодомору (HREC in Ukraine)

Тел.: + 098 211 58 53

Акредитація ЗМІ:

ukraine.ireland.conference2019@gmail.com