Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Holding a protest action in Kyiv by NASU staff members on November 14, 2019

Шановне товариство, колеги!


Негативні наслідки жебрацького фінансування вітчизняної науки добре відомі. Проте у нас були певні сподівання, що ситуація буде змінюватись на краще - адже з 2020 р. набуває чинності ст.48 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо видатків на науку у обсязі не менше 1.7 відсотка ВВП. Зрозуміло, що відразу вийти на цей рівень неможливо. Але в будь-якому разі потрібно було поступово рухатись від провальних 0.17 ВВП у поточному році. Здавалось, що падати далі вже нікуди. Проте ми помилялись. Енергійна команда «Слуг народу» готова подолати і цей горезвісний рекорд своїх попередників. Про це свідчить і аналіз проекту Держбюджету на 2020 р., у якому видатки на науку в кращому разі залишаються на рівні 2019 р., а то навіть і зменшуються. Так план фінансування НАН України на 2019 р. – 4157,555 млн.грн., а проектом Держбюджету на 2020 р. для неї передбачено всього 3945,281 млн.грн.!!!

Ретельні розрахунки, проведені Академією, свідчать, що найнеобхідніші мінімальні її потреби у 2020 р. становлять 5 млрд 116 млн.грн., для забезпечення яких необхідно передбачати додатково 1 млрд.171 млн.грн. Лише для запланованого у наступному році збільшення посадових окладів (на 9,4%) та мінімальної заробітної плати (на 13,2%) в режимі повної зайнятості для НАН України необхідно додатково 926 млн.грн.

Обгрунтування НАН України були підтримані парламентським Комітетом з питань освіти, науки та інновацій. Проте Комітет з питань бюджету, Мінфін і Кабінет Міністрів виявились глухими до всіх неодноразових звернень Академії і Профспілки. На жаль, у нинішніх можновладців відсутнє розуміння ролі і значення науки. У них інші пріоритети, наприклад Генеральна прокуратура, фінансування якої з 2009 р. зросло на 692% проти 113% НАН України за цей же період!!!. У цьому відношенні влада за останнє десятиріччя демонструє єдність і спадковість.

З 2020 р. повинна вступити в дію і ст.36 базового Закону, зокрема: «Держава гарантує встановлення ставок (окладів) науковим працівникам державних наукових установ, виходячи з розрахунку посадового окладу м.н.с. на рівні не

нижче подвійної середньої заробітної плати у промисловості в цілому по Україні». Сьогодні середньовилковий оклад м.н.с. становить лише 26,5% подвійної середньої зарплати у промисловості.

Ще кілька років тому середня зарплата в Академії була вища за середню по економіці. Зараз ситуація інша. За підсумками першого півріччя 2019 р. середньомісячна зарплата в НАН України менша за середньомісячну зарплату в Україні в цілому на 1919 грн. (80,9%). Такого падіння не було ніколи. То про яку престижність наукової праці можна говорити у такому випадку.

Мордуючи науку через фінансовий зашморг, владні структури з іншого боку не проти щось поцупити в Академії під виглядом приватизації державних установ, організацій та підприємств, що перебувають на її балансі.

Зважаючи на такий розвиток подій, Президія ЦК профспілки ухвалила рішення про проведення акції протесту у м. Києві 14 листопада 2019 р. з такими вимогами:

1. Розпочати виконувати норми Закону України «Про наукову і науково - технічну діяльність», зокрема ст.36 і 48.

2. Збільшити фінансування НАН України порівняно з проектом Закону України « Про Державний бюджет України на 2020 рік» по загальному фонду на 1,171 млрд. грн., з них 926,9 млн. грн. на необхідний фонд оплати праці у режимі повної зайнятості. Встановити фінансування НАН України із загального фонду держбюджету в 2020 р. у обсязі 5 млрд.116 млн.грн.

3. Проведення зустрічі делегації учасників акції з Прем'єр-міністром і Головою Верховної Ради України.

Збір учасників акції на Майдані незалежності, звідки о 930 почнеться хода до Офісу Президента України, потім до Кабінету Міністрів і Верховної Ради України.

Голова профспілки

працівників НАН України А. І. Широков