Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Next SEMINARIUM Meeting, Discussion Topic "Famine Trauma: Forget or Overcome?"

  •   25 February 2020
  •    Seminar

5e53c8b181d41.jpg


Запрошуємо на чергове засідання програми

SEMINARIUM,

тема дискусії

ТРАВМА ГОЛОДОМОРУ: ЗАБУТИ ЧИ ЗДОЛАТИ?

Науковці стверджують: «неопрацьована травма» згубно впливає на особистісний розвиток людини, а наслідки травматизації можуть позначатися й на нащадках. Чому важливо знати, пам’ятати і говорити про Голодомор – геноцид Українського народу, і чому забуття, замовчування, заперечування і дереалізація не є ліками від травми – це та інші важливі питання обговорюватимемо з психологами на черговому засіданні програми Seminarium.

У фокусі обговорення питання

• якими є психологічні наслідки Голодомору, як це трагічне явище вплинуло на психіку його безпосередніх свідків, жертв і винуватців?

• міжпоколіннєва (трансґенераційна) передача психологічної травми Голодомору: прояви, способи подолання

• особливості сприйняття концепту «хліб» свідками Голодомору та їхніми нащадками (попередні результати емпіричного дослідження, 2019)

• здолати травму і стати сильнішими: поради психологів, як краще розповідати школярам про Голодомор та інші травматичні події історичного минулого

Запрошені експерти Ірина Євченко (кандидатка психологічних наук, доцентка Кафедри психології і педагогіки Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова), Андрій Маслюк (кандидат психологічних наук, старший науковий співробітник Лабораторії психології навчання ім. І. О. Синиці Інституту психології імені Г. С. Костюка НАПНУ)

Вівторок, 25 лютого 2020 р.

15:00

Конференц-зала Інституту історії України

НАН України, Ауд. 615 (6-й поверх)

вул. Михайла Грушевського, 4

01001, Київ, Україна