Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Scientific online forum "Revolution of Dignity: on the way to history"

Науковий онлайн-форум

“Революція Гідності: на шляху до історії”

19–20 листопада 2020 року


Революція Гідності стала унікальним явищем новітньої історії не лише України, а й усього світу, що, безумовно, вплинуло на сучасну геополітичну ситуацію. З іншого боку, події листопада 2013-го – лютого 2014 року є частиною глобального контексту, пов’язаного з протестними рухами останніх десятиліть ХХ – початку ХХІ століття, які діяли не лише на теренах колишнього європейського соцтабору, а й у країнах Азії та Північної Африки. Через специфіку цих подій, які визначаються назагал як революційні, було порушено питання про зміну наукової парадигми теорії революції, і фахівці у галузі суспільних дисциплін мали переглянути сутнісні й основні характеристики революції як історичного та соціального феномена, котрий є поштовхом до трансформації суспільства.

2019 року Національний музей Революції Гідності із низкою партнерів зініціював проведення наукового форуму з метою виявлення досліджень про Революцію Гідності, активізації й синхронізації зусиль різних інституцій та окремих учених для закріплення теми Революції Гідності в історичному дискурсі. У ньому взяли участь близько сотні вчених із України, Канади, Польщі.

Цьогорічний науковий форум присвячено темі революцій нового типу, історіографії та методології досліджень протестних рухів, їхніх типологічних і генетичних зв’язків, сутнісних характеристик, причин, перебігу, специфіки, наслідків, а також термінології включно з дефініцією самого поняття “кольорова/оксамитова революція” для позначення явищ такого плану.


Науковий онлайн-форум “Революція Гідності: на шляху до історії”