Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Competition of projects of the target program of scientific researches of the NAS of Ukraine "Sociocultural space of Ukraine in formation of national strategy: territorial identities, identification symbols, mental practices"

Інформація про умови проведення конкурсу проєктів цільової програми наукових досліджень НАН України «Соціокультурний простір України у формуванні національної стратегії: територіальні ідентичності, ідентифікаційні символи, ментальні практики» в 2021 році


Розпорядженням Президії НАН України від 10.02.2021 № 80 оголошено конкурс проєктів цільової програми наукових досліджень НАН України «Соціокультурний простір України у формуванні національної стратегії: територіальні ідентичності, ідентифікаційні символи, ментальні практики» для їх виконання у 2021 році.

Конкурс проводиться відповідно до Положення про порядок конкурсного відбору та звітності за науковими проєктами установ Секції суспільних і гуманітарних наук НАН (далі – Положення), затвердженого постановою Президії НАН України від 30.01.2019 № 28Відповідно до концепції цільової програми,

затвердженої розпорядженням Президії НАН України від 27.02.2019 № 129, метою програми є комплексний аналіз етапів і особливостей процесу формування цілісного соціокультурного простору України як стратегічного завдання національної безпеки держави та суспільної консолідації нації.


Основні проблемно-тематичні розділи програми:

  1. Дослідження кордонів та прикордоння в системі сучасного соціогуманітарного знання (проблеми кордону як архетипу соціокультурного простору, чинника порубіжжя в історичній долі України, "роздвоєння" культурної пам'яті на стиках цивілізацій, державних та етнічних кордонах);
  2. Еволюція просторової організації України (проблеми адміністративно-територіального устрою, особливостей розселення, формування демографічної структури, напрямів й характеру колонізаційних потоків, владних відносин, геополітичних стратегій метрополій та сусідів);
  3. Особливості соціокультурної ідентифікації в умовах трансформаційної динаміки та геополітичних криз (проблеми ідентичності та ментальності, регіональної асиметрії та ціннісних розмежувань, транскордонних суперечностей, міжетнічних, етнопсихологічних, конфесійних та інших відносин в пограничних ареалах);
  4. Пограничний соціум як соціокультурний феномен (проблеми вимушених переселенців, міграцій, культурної пам'яті та місцевої ідентичності, регіональної самосвідомості та субкультури);
  5. Соціокультурний простір України в контексті стратегії національної безпеки (проблеми захисту суверенітету та територіальній цілісності, зовнішньополітичних викликів і непорушності кордонів, безпекових параметрів кордонної стратегії).

Прийом та реєстрація конкурсних заявок здійснюється Науковою радою цільової програми.


Заявник подає (із супровідним листом за підписом керівника установи) такий пакет документів у двох примірниках та електронній формі українською мовою:

1. Запит на фінансування проєкту за формою згідно з додатком 5 до Порядку формування тематики та контролю за виконанням наукових досліджень в Національній академії наук України, затвердженого постановою Президії НАН України від 19.12.2018 № 339.

Формування та друк запиту має здійснюватися засобами Розподіленої інформаційної технології підтримки науково-організаційної діяльності (РІТ НОД) НАН України.

2. Витяг з протоколу засідання вченої ради установи НАН України зі схваленням проекту.

3. Листи (лист) від вищих органів державної влади України, міністерств, відомств, державних установ і організацій з підтвердженням зацікавленості у виконанні відповідного проєкту.

Документи на участь у конкурсі приймаються до 15 березня 2021 р. (включно) за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, 54, Відділення історії, філософії та права НАН України, кім. 446 (тел. для довідок: (044) 239-65-82, 235-77-76).

Учасник конкурсу має право відкликати поданий запит у межах вищезазначеного терміну.

Після завершення терміну подання запитів Наукова рада цільової програми здійснює попередній розгляд запитів і доданих до них документів та визначає перелік проєктів, допущених та недопущених до участі у конкурсі.

До участі у конкурсі не допускаються проєкти, документи по яких подані на конкурс після завершення терміну їх подання, оформлені не за встановленими вимогами, не відповідають умовам конкурсу, містять недостовірні відомості.

До участі в конкурсному відборі не допускаються також проєкти установ, які:

– перебувають на стадії ліквідації, реорганізації;

– мають прострочену більш як шість місяців заборгованість перед державним (місцевим) бюджетом, Пенсійним фондом України та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування;

– дублюють роботи з поточної бюджетної тематики, а також підтримані за іншими конкурсами.

У місячний строк після завершення терміну подання документів Наукова рада цільової програми забезпечує проведення наукової експертизи запитів, допущених до участі в конкурсі, здійснює підготовку пропозицій щодо конкурсного відбору проєктів та їх погодження із Секцією суспільних і гуманітарних наук НАН України.

Розгляд запитів здійснюється з урахуванням таких основних критеріїв:

  • відповідність мети і завдань проєкту концепції цільової програми;
  • актуальність проєкту для вирішення проблем економіки, суспільства, національної безпеки;
  • обґрунтованість новизни проєкту, його переваг порівняно з існуючими аналогами;
  • повнота опису наукової продукції, яка буде створена, очікуваних результатів виконання проєкту;
  • перспективи впровадження (використання) результатів виконання проєкту.

Перелік відібраних за конкурсом проєктів подається на затвердження Президії НАН України в межах коштів, передбачених постановою Президії НАН України від 23.12.2020 № 296 «Про бюджетне фінансування НАН України в 2021 році» за КПКВК 6541030 (1578,0 тис. грн).


Інформація про результати проведення конкурсу буде оприлюднена на веб-сайті НАН України впродовж 10 днів після затвердження Президією НАН України переліку відібраних за конкурсом проєктів.


Наукова рада цільової програми


A link to the source: http://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=7492