Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Buzalo

  •   20 May 2021
  •    News

609d6d78073a3.jpg


12 травня 2021 року внаслідок хвороби на рак пішов з життя один із засновників військово-історичної реконструкції в Україні, дослідник, який стояв біля витоків сучасної державної символіки та нагородної системи в Україні, колишній співробітник Інституту історії України НАН України та Адміністрації Президента України к.і.н. Віктор Йосипович Бузало. Він був справжнім істориком-практиком. Цариною його досліджень були військові форми одягу, знаки розрізнення, предмети спорядження та амуніціі, шитво, прапори, нагороди, а також - паперові солдатики. У колах любителів військової історії Віктор Йосипович був знаним майстром, що прискіпливо та детально, з оригінальних матеріалів, власноруч відтворював предмети військовоі уніформи XVIl-ХІХ ст. Як працівник Адміністрації Президента України, В.Й. Бузало «відкрив» низку талановитих художників, закоханих у вітчизняну історію, які стали авторами-розробниками дизайну державних нагород, національної валюти, форми одягу Збройних Сил України, міністерств та відомств, тощо. Колектив Інституту історії України НАН України висловлює щирі співчуття родині та багатьом друзям і колегам Віктора Йосиповича Бузала.

З інформаційною довідкою про життєвий шлях Віктора Бузала можна ознайомитись на сайті Інституту історії України за посиланням: http://resource.history.org.ua/person/0000043


https://www.facebook.com/history.org.ua/posts/1996479043826067