Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Lecture by historian Vitalina Danilchuk "" Farewell, my native land. Let's go into captivity! ... ": Rivne residents in forced labor in Germany"

60b78d7195d5d.jpg


Центр політики пам'яті «Мнемоніка» запрошує на лекцію історикині Віталіни Данильчук. Лекцію буде присвячено сюжетам вивезення населення з території Рівненщини на примусові роботи до Третього рейху та його подальшій репатріації.

Також на лекції з’ясуємо, якими були форми і методи вербування, динаміка та масштаби вивезення мешканців Рівненщини, їхній статевий та віковий склад, умови життя та праці, проблеми соціальної адаптації в Австрії та Німеччині. Простежимо основні аспекти репатріації остарбайтерів та їхнє становище в умовах сталінського тоталітарного режиму.

Лекція відбудеться 4 червня о 16:00 у м. Луцьк по вул. Шопена 24 (106 аудит. Корпусу D Факультету історії, політології та національної безпеки ВНУ імені Лесі Українки.

Рекомендуємо реструватись, щоб отримати напередодні нагадування про подію: https://forms.gle/YKqBogbgyLpLTART8.

Також на сторінці "Мнемоніки" буде стрім із події.

Деталі про захід за посиланням: https://www.facebook.com/events/749169379085484

Лекторка, Данильчук Віталіна Романівна, є кандидаткою історичних наук та доценткою кафедри суспільно-гуманітарної освіти Рівненського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Це буде сьома лекція із циклу присвяченого подіям Другої світової війни на Волині крізь оптику (не)видимих спільнот. Лекторій проводиться в рамках реалізації проєкту "Стежками пам'яті" покликаного реставрувати та вшанувати пам'ять жертв націонал-соціалізму в Рівненській та Волинській областях. По темах лекторію планується серія подкастів, а попередні лекції з циклу можете переглянути на нашій сторінці у фейсбук.

Проєкт “Стежками пам’яті” реалізується ГО “Мнемоніка” в партнерстві з ГО “Інша Освіта” та інститутом “Centropa” за дружньої фінансової підтримки фонду EVZ.

--

Щиро, команда проекту

"Стежками Пам'яті"

ГО «Центр студій політики пам’яті

та публічної історії «Мнемоніка»

https://mnemonika.org.ua/