Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Scientific Forum "Ukraine: History in the Areas of Hybrid Warfare, Cultural Diplomacy and the Media World", dedicated to the 80th anniversary of the birth of Orest Subtelny

Науковий форум «Україна: історія на обширах гібридної війни, культурної дипломатії та медійного світу», присвяченому 80-річчю від дня народження Ореста Субтельного


Запрошуємо долучитись до участі у науковому форумі «Україна: історія на обширах гібридної війни, культурної дипломатії та медійного світу», присвяченому 80-річчю від дня народження Ореста Субтельного. Мета форуму – вшанування постаті історика Ореста Субтельного та його внеску в українське історіописання, а також обговорення питань популяризації української історії у світі в сучасних умовах гібридної війни.

Співорганізаторами форуму є Український інститут національної пам’яті, Інститут історії України НАН України, Дипломатична академія України імені Геннадія Удовенка при МЗС, Чернівецька обласна рада, Видавничий дім “Букрек”.

Форум відбудеться 16 вересня 2021 року у м. Києві у приміщенні Дипломатичної академії (Михайлівська площа, 2). Формат – комбінований, можлива участь онлайн.


Форум працюватиме за такими напрямками:

Орест Субтельний у культурному і науковому просторах пострадянської доби (планується до обговорення питання пов’язані із внеском О.Субтельного в українську історіографію, значення його книги «Україна: історія» для розвитку національного історичного наративу, соціокультурних процесів пострадянської доби);

Як розповідати про історію України у світі? (плануються до обговорення питання, пов’язані з завданнями, досвідом, перспективами, а також пошуком найкращих форм, шляхів та інструментів популяризації історії України у світі, значення історичної тематики в культурній дипломатії);

Публічна історія: медійні, візуальні практики та стратегії (планується обговорення стану і перспектив представлення історичних досліджень у публічному та медійному просторі, а також їхньої візуалізації, у тому числі проблем ілюстрування, картографії).

"Україна: історія" О. Субтельного та сучасні проблеми викладання історії (чому книга О. Субтельного «Україна: історія» на початку 1990-х років стала де-факто підручником з історії? Які еволюційні зміни сталися в змісті історичної освіти за 30 років? Чому в Україні досі немає Концепції історичної освіти? Якою має бути історична освіта в 12-річній українській школі? Як нормалізувати експертизу шкільних підручників з історії? Чи треба повернути до закладів вищої освіти історію України як обов’язковий предмет ? Як підготувати / перепідготувати вчителя історії до роботи за новими програмами і підручниками? Як оптимально поєднати історію України та всесвітню історію? Наскільки перспективним є інтегрований курс історії (українська і всесвітня)?)


Засідання Форуму проходитимуть у форматі послідовних панелей із доповідями запрошених спікерів з одночасною трансляцією заходу в мережі Інтернет. Регламент передбачає доповідь кожного з спікерів тривалістю до 20 хв, відповіді на питання та загальне обговорення у кожній панелі.

Щодо робочих питань організації Форуму просимо контактувати за тел..:
+38 0679884406, Іванченко Наталка.


З повагою,

Організатори форуму


Покликання на панелі форуму


ПРОГРАМА ФОРУМУ