Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

RUSSIANS DESTROYED ARCHIVE OF SECURITY SERVICE OF UKRAINE IN CHERNIGIV REGION

  •   25 March 2022
  •    News

Російські загарбники знищили архівний підрозділ Служби безпеки на Чернігівщині, де зберігалися документи щодо репресій проти українців за часів СРСР.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє у Фейсбуці Міністерство юстиції з посиланням на голову Державної архівної служби України Анатолія Хромова.

«Наразі відомо про знищення як мінімум одного архіву - на Чернігівщині. Згорів архівний підрозділ СБУ. Це документи, які стосуються репресій радянського режиму проти українців», - зазначив Хромов.

Крім того, за його словами, відомо про пошкодження як мінімум декілька будівель архівів, зокрема, в Харкові, проте наразі там документи вціліли.

«Але ми не знаємо, що відбувається з деякими відділами районних державних адміністрацій на тимчасово окупованих територіях. На жаль, немає відомостей про стан будівель, а також долю архівістів, які там залишались», - проінформував очільник Укрдержархіву.

Він підкреслив, що реальний стан архівних документів буде відомий після звільнення цих територій та ревізії фондів.

Хромов розповів, що для росії звичною справою є крадіжка українських архівних документів, як це було за радянських часів та після захоплення Криму та частини Донецької і Луганської областей. Він підкреслив, що росархів — частина пропагандистської машини країни-агресора.

«З першого дня війни ми почали працювати над тим, щоб до Росархіву буди застосовні санкції. Державна архівна служба України написала відповідне звернення до Міжнародної ради архівів. Звернення підтримали багато наших колег, передусім архівні установи країн Балтії, західної Європи, Америки, Канади тощо», - зауважив голова Державної архівної служби.

Він додав, що ще 10 березня відбулося позачергове засідання виконавчої ради Міжнародної ради архівів, на якому було ухвалено рішення про зупинення відносин Ради з усіма архівними установами росії та республіки білорусь, які є членами організації, вони також не зможуть брати участь у будь-яких міжнародних заходах та конференціях.

«В політичному плані це означає повну ізоляцію, в практичному - блокування в подальшому будь-яких проєктів, які могли підтримати розвиток архівної справи в рф та білорусі, наприклад, в оцифруванні документів, матеріально-технічної допомоги тощо», - пояснив Хромов.

623f9f412cc4c.jpg

Пожежа в Управлінні СБУ у Чернігівській області 25 лютого 2022 року

Джерела:

УКРІНФОРМ: https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/3439510-na-cernigivsini-rosiani-znisili-arhiv-sbu-z-dokumentami-pro-radanski-represii-proti-ukrainciv.html

«Історична правда»: https://www.istpravda.com.ua/short/2022/03/25/1611...