Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Larisa Yakubova. Is there a beginning to the revolution, is there no end to the revolution? Seminar on interwar history of Ukraine

Відділ історії України 20–30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України НАН України продовжує постійний Семінар з міжвоєнної історії України, на якому співробітники відділу планують ділитись своїми відкриттями та напрацюваннями.

Завдячуючи сучасним технологіям, семінари відбуваються онлайн, і тому присутніми на них можуть бути всі охочі.


___________________


П'яте засідання Семінару відбудеться 5 жовтня 2022 р. (середа) о 17-00 за київським часом.

Topic: Семінар з міжвоєнної історії України

Time: 17:00 за київським часом

Join Zoom Meeting

https://us02web.zoom.us/j/87900018214?pwd=p23gtp8Z2h9XR0hWKdbOHmUt2ZNu0N.1

Meeting ID: 879 0001 8214

Passcode: 321297



Доповідачем на П'ятому засіданні Семінару стане завідувач відділу Інституту історії НАН України, член-кореспондент Національної академії наук України Лариса Якубова.


Вона виступить із доповіддю «Є у революції початок, нема у революції кінця?».

Таким чином Семінар продовжить актуальний формат наукового спілкування, де апробовуються новітні методологічні підходи, висуватимуться неочікувані гіпотези та пропонуватимуться авторські теорії.

Не лише світ, а й вітчизняна гуманітаристика постала перед новими викликами і випробуваннями. Наукова дискусія є чи не універсальним інструментом ментальних змін, спроможних зрештою змінити світ на краще.


____________________________


Під час доповіді відбудеться презентація першої книги серії «Україна. Нариси історії» «Україна й українці в постімперську добу (1917—1939) (Київ: Академперіодика, 2021) та першої книги трикнижжя «Випробовуючи долю, гартуючи волю. Україна й українці в ХХ — на початку ХХІ ст.» (Київ: КЛІО, 2022).

Запрошуємо долучитися до презентації видання Інституту історії України НАНУ, яке створювалося до 30-річчя Незалежності, але зрештою підсумувало майже сторічний відтинок модернізаційного ривка України, який автори видання пропонують називати «довгим українським ХХ століттям».


Під час семінару у вас буде нагода дізнатися:

— Про обставини створення наративу, проблеми, які виникали під час роботи над рукописом і на етапі видання;

— Про формування концепції та місце трикнижжя в проєкті «Україна. Нариси історії»;

— Про місце і роль Української революції в історії Європи;

— Про обставини і суперечності народження модерної української нації та перипетії її поступу впродовж міжвоєнного періоду;

— Про особливе обличчя українського радянського проєкту та його долю в СРСР;

— Про «українську амальгаму» та непереборні процеси становлення сучасної української ідентичності.


У вас буде нагода поставити свої питання співавторам книги Станіславу Кульчицькому, Ларисі Якубовій та Геннадію Єфіменку.