Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Signing of the Memorandum between the Military History Research Center of the Armed Forces of Ukraine and the Institute of History of Ukraine of the National Academy of Sciences of Ukraine

  •   2 February 2023
  •    News

Другого лютого 2023 року у стінах Інституту історії України НАНУ відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між Центром досліджень воєнної історії Збройних Сил України та Інститутом історії України Національної академії наук України. Учасники зібрання обговорили методологічні підходи до опрацювань проблематики воєнної та військової історії, зокрема у контексті викликів, пов’язаних із сучасною російсько-українською війною. Після підписання документа, у якому зафіксовані наміри сторін співдіяти у різних форматах фундаментальних досліджень та популяризації наукового знання, відбувся взаємний обмін останніми науковими напрацюваннями. Директор Інституту історії академік НАНУ Валерій Смолій презентував та передав військовим фахівцям кілька видань, підготовлених під егідою Інституту. Зокрема останнє з них – дві перші книги проєкту «ПЕРЕЛОМ: Війна Росії проти України у часових пластах і просторах минувшини. Діалоги з істориками» (ознайомитися з книгою можна у вільному доступі на сайті ІІУ за посиланням: (http://resource.history.org.ua/item/0016979), збірник «Україна в Другій Світовій війні: погляд з ХХІ ст. Документи і матеріали», низку монографій відділу історії України періоду Другої світової війни, та кілька випусків збірника «Сторінки воєнної історії України». Начальник Центру досліджень воєнної історії ЗСУ Ігор Косяк презентував кілька томів історичного опису російсько-української війни. У заході взяли участь: Олександр Лисенко, Віталій Бідний, Іван Патриляк, Олександр Филь, Олександр Маєвський. Найближчим часом будуть анонсовані спільні наукові та культурно-просвітницькі заходи двох установ.

63dcbacd062e6.jpg

63dcbac26d7c2.jpg

63dcbabae6aa2.jpg

63dcbb0d172d1.jpg

63dcbb02c308f.jpg