Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

ON THE GUARD OF SAINT SOPHIA. Multimedia exhibition project

НА СТОРОЖІ СВЯТОЇ СОФІЇ

Мультимедійний виставковий проєкт

СОФІЯ – Мудрість.

СВЯТА СОФІЯ – мати Віри, Надії та Любові.

СОФІЯ КИЇВСЬКА – символ єдиної давньоруської церкви Володимирова Хрещення, катедральний собор, зведений великим київським князем Ярославом Мудрим і відновлений стараннями митрополита Петра Могили і гетьмана Івана Мазепи.

СОФІЙСЬКА ПЛОЩА – стародавній вічовий майдан, місце проголошення універсалів Центральної Ради і Акту Злуки, обрання гетьманом Павла Скоропадського і початку Живого ланцюга, мітингів і молебнів, парадів і демонстрацій часів Визвольних змагань і відновлення Незалежності.

Усі ці сенси вміщують простори виставки «На сторожі Святої Софії», присвяченої російсько-українській війні як наслідку багатовікового протистояння української та російської цивілізацій, що від початку несуть у світ протилежні цінності.

Виставка складається з трьох тематичних просторів.

ЖОВТА ЗАЛА демонструє безперервність української цивілізації від Княжої доби, розвиток церкви та науки, ремесла та промисловості, освіти та мистецтва, становлення держави і деколонізацію. І на цьому тлі – руйнівні наслідки російської військової агресії.

ЧЕРВОНА ЗАЛА розкриває домінуючі властивості російсько-радянської цивілізації, що веде свій родовід від часів Золотої Орди, – імперську ідеологію та агресивну пропаганду, авторитарну владу та тоталітаризм, примус та репресії, загарбницькі війни та культ війська.

ЗЕЛЕНА ЗАЛА занурює в історію захисту Києва від російських окупантів у лютому-березні 2022 р. і демонструє наслідки варварських діянь Росії – воєнні злочини і руйнування, атаки на мирну інфраструктуру і масові вбивства.

Сьогодні вкотре зіткнулися два світи – «рускій мір» агресорів і руйнівників та український світ духовної сили, народної волі й величі, що безперервно веде боротьбу за збереження своєї державності, за можливість творити свою цивілізацію.

Виставка працюватиме від 18 вересня 2024 р., з середи по неділю, у Музейно-виставковому центрі Музею історії міста Києва, вул. Б. Хмельницького, 7, 2-й поверх


ПРОЄКТ РЕАЛІЗУВАЛИ

Музей історії міста Києва

Національний музей історії України у Другій світовій війні

Генеральний партнер

Visa / Ощадбанк

За участі

Центру дослідження воєнної історії ЗСУ

«Вечірнього Києва»

УНІАН

Української асоціації професійних фотографів


НАД ПРОЄКТОМ ПРАЦЮВАЛИ

Автор і головний куратор – Віталій Нахманович

Дизайн-проєкт – Андрій Фурс

Другий куратор – Ярослава Науменко

Куратор монтажу – Аліна Сушко

Режисер відео – Іван Шоха

Фотокомпозиції – Олександр Петренко

Дизайн афіші – Ольга Ващевська

Обробка зображень – Олександр Петренко, Ростислав Страхов

Фото пам’ятників – Олександр Малишев, Антон Піддубний

Переклад англійською – Ігор Подольський, Таміла Калітенко

Консультанти з підбору експонатів – Ольга Друг, Ярослава Пасічко, Аліна Сушко, Марія Тимошенко

Друк – ТОВ «Принт Факторі»

Маскувальна сітка – ТМ «Maskinet»

Монтаж обладнання – Максим Бєлік, Олексій Гребньов, Олександр Кулиненко, Вадим Малишев, Сергій Насінник, Володимир Огородник, Сергій Орлюк, Володимир Яковенко

Монтаж експозиції – Альбіна Балицька, Катерина Боровик, Іван Вольний, Мар’яна Гунь, Ольга Друг, Андрій Костів, Андрій Лопушинський, Тетяна Старостенко, Андрій Турчанінов, Леонід Халімський, Ганна Човник, Георгій Яковенко

Бухгалтерський супровід – Людмила Пугач