Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

29-30 червня 1965 (вівторок-середа)

м. Київ. Проходила шоста сесія Верховної Ради УРСР шостого скликання. Порядок денний передбачав розгляд питань про покращення роботи шкіл, професійно-технічних училищ, середніх спеціальних навчальних закладів, дошкільних і позашкільних установ УРСР та про заходи по кращому обслуговуванню населення республіки споживчою кооперацією УРСР. З доповіддю по першому питанню виступив заступник голови Ради міністрів УРСР П.Тронько. Він відзначив значні здобутки республіки в розвитку освіти, збільшення кількості навчально-виховних закладів. Водночас доповідач вказав на недоліки, які полягали у неврахуванні індивідуальних особливостей учнів, невисокій успішності учнів вечірніх шкіл, недостатньому ріні працевлаштування випускників. З доповіддю про стан обслуговування населення України споживчою кооперацією УРСР виступив голова правління Укоопспілки Ф.Колесник, який відзначив багатогранну діяльність споживчої кооперації України по задоволенню потреб населення, зростання обсягів продажу населенню товарів, розширення торгівельної мережі. Водночас він вказав на недоліки у організації громадського харчування, незадовільному стані виготовлення хліба на селі. Верховна Рада прийняла відповідні постанови та затвердила укази президії Верховної Ради.
Радянська Україна. – 1965. – 30 червня, 1 липня.

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Роки 1961-1975: Довід. вид . Ч. 1. 1961-1965. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2005. - 293 с. - ISBN 966-02-3607-7