Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

25 квітня 1928 (четвер)

Харків, м. НКОЗ УСРР ВРНГ видав обіжник щодо впорядкування та водопостачання робітничих селищ. Повідомлялося про незадовільні санітарні умови у робітничих селищах, поширення серед їх мешканців захворювань, більш високий рівень смертності від хвороб порявняно з населенням міст і селищ. Наголошувалося на актуальності проблеми упорядкування спуску та очищення стічних вод промисловими підприємствами. Оголошувалося про наміри вжити на державному рівні заходи для виправлення ситуації. Містилося звернення до трестів Донвугілля, Південсталі, Укрсільтресту, Хемвугілля, Цукротресту та ін. зібрати дані відповідно з анкетами „щодо водопостачання та впорядкування підприємства”, „щодо впорядкування та водопостачання робітничих селищ”, дані про шкідливий вплив на санітарний стан місць і водоймищ промислових підприємств – цукроварень, шкіряних, спиртових, паперових заводів і фабрик тощо. Зібрані дані належало надіслати у розпорядження ВРНГ УСРР.
Збірник наказів та обіжників Вищої ради народного господарства УСРР. – 1928. — № 7. — С.26-30.

Опубліковано у виданні: Україна: Хроніка ХХ століття. Рік 1928-1929: Довід. вид / Упоряд. Л.В. Гриневич, В.І. Прилуцький. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2007. - 216 с. - ISBN 966-02-3958-0