Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

6 травня (23 квітня) 1918 (понеділок)

У Конотопі продовжились переговори про перемир’я між представниками українських і німецьких військ та військ РСФРР, розпочаті 4 травня у Кореневі. Був ухвалений договір, який включав досягнуті у Кореневі домовленості, але поширював їхню дію на інші ділянки фронту – від Рильська до Білгорода. З українського боку демаркаційна лінія проходила в напрямку від Рильська по залізниці Рильськ - Коренево до станції Коренево, далі на Новоіванівку –Лебедівщину – Загребельє - Суджу, по західному берегу р.Суджа до впадіння у Псел, по південному берегу Псла до гирла річки Піни, по західному берегу Піни до Ракова, далі південним берегом Піни до села Пінка, звідти умовною лінією між селами Пінка – Данилівка – Гостищево – Особиніно - Ушаково – західним берегом річки Короче -Корінь до Боровської - Нелюдова – по умовній лініх Нелюдово – Купино - Дмитрієвка; з російського боку – Мазепівка, Степанівка - Нижня Груня – перехрестя залізниці Коренево - Льгов та дороги Олександрівка –Вілінськ – Кремяне - Мала Локня – Черкаська – Порічна – Курчанинівка – Пучкани - Руська Конопелька – Щегольок - Довгі Буди - Рябинська Буда – Кам’янка – Федосіївка – Новеньке - Верхньо-Покровський –Городнє – Тетервіно – Клейменівка –Шолохове – Козацьке – Зяче –Олексіївка – Тюрино - Велике Городище - Верхня Береза - Троїцька.
Мирні переговори між Українською Державою та РСФРР 1918 р. – Збірник документів і матеріалів. – Київ-Нью-Йорк-Філадельфія, 1999. – С.351.

Опубліковано у виданні: Україна: хроніка ХХ століття. Рік 1918: Довід. вид. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2005. - 402 с. - ISBN 966-02-3607-7(серія)