Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

16 (3) вересня 1918 (понеділок)

Рада міністрів на своєму засіданні схвалила законопроект про зміни в діючому Положенні про утворення міських дум і про вибори гласних до цих дум та висловила подяку комісії та І.Дякову за доопрацювання цього Положення. Рада міністрів висловила різкий протест з приводу розстрілів без будь-якого суду на території Російської Республіки громадян, серед яких чимало і українців. Уряд ухвалив звернутись до всіх держав світу з закликом сприяти припиненню незаконних розправ, встановленню гарантій недоторканності патріарха Тихона та захистити українців, що проживали на території РСФРР. Рада міністрів прийняла законопроект про надання міністру внутрішніх справ права призначати нових членів міських управ замість тих, що вийшли у відставку. На пропозицію Головноуповноваженого по управлінню і ліквідації установ військового часу, Рада міністрів розглянула питання про окрему змішану комісію для з’ясування угоди з німецьким командуванням відносно розподілу військового майна.
ЦДАВО України. – Ф.1064. – Оп.1. – Спр. 6. – Арк. 250-250 зв., 251-251 зв..

Опубліковано у виданні: Україна: хроніка ХХ століття. Рік 1918: Довід. вид. - К.: Ін-т історії України НАН України, 2005. - 402 с. - ISBN 966-02-3607-7(серія)