Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Regular meeting of the seminar "Heritage of Rus-Ukraine". Discussion of the report of Vitaliy Mikhailovsky (Borys Grinchenko University of Kyiv) "Society of Russian lands of the Crown of Poland in Russian and Latin documents of the second half of the XIV century - the first third of the XV century"

  •   21 February 2020
  •    Seminar

Шановні колеги!


Запрошуємо вас на чергове засідання семінару

"Спадщина Руси-України", яке відбудеться

у п'ятницю

21 лютого 2020 р. о 16:30

в Інституті історії України, у залі засідань на 6-му поверсі.

Запрошуємо всіх узяти участь в обговоренні доповіді Віталія Михайловського (Київський університет ім. Бориса Грінченка)

"Суспільство руських земель Корони Польської в руськомовних і латиномовних документах другої половини XIV ст. - першої третини XV ст."

У доповіді на підставі аналізу руськомовних та латиномовних документів буде представлено образ суспільства руських земель Польського королівства, які відійшли до нього у 1340-і роки. Хронологічною межею є 1434 р., коли на ці землі було впроваджено коронне право і були утворені Руське та Подільське воєводства.

Співставлення інформації, яка міститься у руськомовних та латиномовних документах, з цього часу дозволяє висунути кілька гіпотез про функціонування руської та латинської мов на цій території, побачити пріорітетність тої чи тої мови для місцевої шляхетської спільноти, а також співставити те, як ті ж самі особи йменувалися та позначувалися у документах писаних різними мовами.

Ведуча семінару - докторка історичних наук Тетяна Вілкул.