Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

The 19th International Scientific and Practical Conference NEWS RESEARCH MONITORS THE Cossack Age in Ukraine (dedicated to the 400th anniversary of the founding of the Nizhyn Registered Cossack Regiment and the 395th anniversary of the granting of the Nizhyn Magdeburg Law)

Шановні учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні»!

У силу різних обставин місяць тому ми змушені були повідомити про те, що цьогоріч чергова 29-та конференція не відбудеться. Прикро, але найстарший у Незалежній Україні(і найповажніший з-поміж інших подібних, що з’явилися згодом), заснований ще в 1992 році науковий форум дослідників археологічних, історіографічних, етнологічних, тюркологічних, мовознавчих тощо проблем козацької доби, котрий із невеликого зібрання археологів-козакознавців перетворився на повномасштабну міжнародну конференцію, мав усі шанси припинити своє існування, – багато в чому через нерозуміння, байдужість, а інколи й супротив чиновників-від-науки різного калібру. До того ж, так розпорядилася доля, що через карантинні обмеження в усталені терміни проведення наприкінці березня дана конференція цього року все одно не відбулася б.

Однак, попри все, з огляду на важливість нашої науково-практичної конференції для розвитку вітчизняного козакознавства, як наукового напряму, а також розуміючи недопустимість припинення усталеної практики її ритмічного щорічного проведення, високоповажне наукове зібрання цього року вирішило підтримати у багатому на козацьку історію, колишньому центрові найбільшого, найвпливовішого й найчисельнішого козацького полку України-Гетьманщини – славному Ніжині. Зважаючи також на знаковий рік для історії міста – цьогоріч виповнюється 400 років від часу заснування Ніжинського реєстрового козацького полку та 395 років від часу надання місту Магдебурзького права – міська влада Ніжина (Ніжинська міська рада – у якості приймаючої сторони та Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського – у якості головного розпорядника) люб’язно погодилася прийняти цьогорічну козакознавчу конференцію у своєму місті.

Відтак, раді повідомити, що ХХІХ Міжнародна науково-практична конференція «Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні» відбудеться 11–13 червня 2020 року в м. Ніжин Чернігівської області. Організатори гарантують належне й повноцінне організаційне забезпечення, а також цікаву культурно-пізнавальну програму для учасників. Детальніше – у прикріпленому до даного листа файлі з інформаційним повідомленням про цьогорічну конференцію. Просимо уважно з ним ознайомитися й надсилати заявки на участь і матеріали для друку.

З повагою,

ОРГКОМІТЕТ


ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ