Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

XХІХ Міжнародна науково-практична конференція НОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ ПАМ’ЯТОК КОЗАЦЬКОЇ ДОБИ В УКРАЇНІ (присвячена 400-річчю заснування Ніжинського реєстрового козацького полку та 395-річчю надання Ніжину Магдебурзького права)

Шановні учасники Міжнародної науково-практичної конференції «Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні»!

У силу різних обставин місяць тому ми змушені були повідомити про те, що цьогоріч чергова 29-та конференція не відбудеться. Прикро, але найстарший у Незалежній Україні(і найповажніший з-поміж інших подібних, що з’явилися згодом), заснований ще в 1992 році науковий форум дослідників археологічних, історіографічних, етнологічних, тюркологічних, мовознавчих тощо проблем козацької доби, котрий із невеликого зібрання археологів-козакознавців перетворився на повномасштабну міжнародну конференцію, мав усі шанси припинити своє існування, – багато в чому через нерозуміння, байдужість, а інколи й супротив чиновників-від-науки різного калібру. До того ж, так розпорядилася доля, що через карантинні обмеження в усталені терміни проведення наприкінці березня дана конференція цього року все одно не відбулася б.

Однак, попри все, з огляду на важливість нашої науково-практичної конференції для розвитку вітчизняного козакознавства, як наукового напряму, а також розуміючи недопустимість припинення усталеної практики її ритмічного щорічного проведення, високоповажне наукове зібрання цього року вирішило підтримати у багатому на козацьку історію, колишньому центрові найбільшого, найвпливовішого й найчисельнішого козацького полку України-Гетьманщини – славному Ніжині. Зважаючи також на знаковий рік для історії міста – цьогоріч виповнюється 400 років від часу заснування Ніжинського реєстрового козацького полку та 395 років від часу надання місту Магдебурзького права – міська влада Ніжина (Ніжинська міська рада – у якості приймаючої сторони та Ніжинський краєзнавчий музей імені Івана Спаського – у якості головного розпорядника) люб’язно погодилася прийняти цьогорічну козакознавчу конференцію у своєму місті.

Відтак, раді повідомити, що ХХІХ Міжнародна науково-практична конференція «Нові дослідження пам’яток козацької доби в Україні» відбудеться 11–13 червня 2020 року в м. Ніжин Чернігівської області. Організатори гарантують належне й повноцінне організаційне забезпечення, а також цікаву культурно-пізнавальну програму для учасників. Детальніше – у прикріпленому до даного листа файлі з інформаційним повідомленням про цьогорічну конференцію. Просимо уважно з ним ознайомитися й надсилати заявки на участь і матеріали для друку.

З повагою,

ОРГКОМІТЕТ


ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ