Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

On November 11 this year, Konstantin Khromov (1961–2021) passed away. He was a well-known specialist in Ukraine and abroad in the history and coinage of the Golden Horde in the 13th and 15th centuries.

Із сумом повідомляємо, що 11 листопада цього року на 60-му році життя пішов у засвіти Костянтин Хромов (1961–2021) – відомий в Україні та за її межами фахівець з історії та монетної справи Улусу Джучі (Золотої Орди) у XIII–XV ст., грошового обігу у середньовіччі на території сучасної України, передусім, на литовсько-ординських прикордонних територіях у XIV–XV ст., а також місцевих наслідувань джучидських монет, фахівець не лише з нумізматики, а й з геральдики і метрології, знавець середньовічних технологій карбування монет. Він мав понад 70 наукових публікацій, з якими можна ознайомитися за посиланням (https://independent.academia.edu/KonstantinKhromov), був головним редактором кількох колективних видань, присвячених нумізматиці Східної Європи, а з 2001 р. – автором спеціалізованого інтернет-ресурсу «Спадкоємці Чінгіз-хана та їх монети» (www.hordecoins.club). Костянтин Костянтинович активно співпрацював з Інститутом історії України, друкував статті в інститутських наукових збірниках, брав участь у наукових заходах Інституту, присвячених проблемам історії середньовіччя, грошового обігу і монетної справи, а також спеціальних історичних дисциплін. Його відхід з життя став великою втратою для історичної науки.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та друзям Костянтина Костянтиновича Хромова. Світла пам'ять!

Фото В. Станіславського (науковий семінар в Інституті історії України 12 березня 2020 року)

618f970abd120.jpg