Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Meeting of the Academic Council of the Institute of History of Ukraine of the National Academy of Sciences of Ukraine April 6, 2022

Шановні колеги

Вчена рада відбудеться 6 квітня п.р. о 12.00 в онлайн форматі за посиланням нижче:

meet.google.com/xcq-qkom-wyk <http://meet.google.com/xcq-qkom-wyk>

або відкрити Meet і иввести цей код: xcq-qkom-wyk.

У разі виникнення запитань щодо підключення можна звертатися за телефоном 063 48 27 531 (Дмитро Ніколайчук)



ПОРЯДОК ДЕННИЙ

засідання Вченої ради

Інституту історії України НАН України


6 квітня 2022 р.

12-00


1. Наукова доповідь «Пропозиції до концепції історичного наративу під кутом зору війни Росії проти України».

Доповідають: О. Лисенко,

В. Нахманович


2. Інформація про «Концепцію Цільової програми наукових досліджень НАН України «Російсько-українська війна та криза глобального світоустрою: конфігурації, трансформації, рецепції» ».

Доповідає: О. Ясь.


3. Розпорядження Президії НАН України № 143 від 24 лютого 2022 р. «Про роботу установ, організацій і підприємств НАН України в умовах воєнного стану в Україні» та постанова Президії НАН України № 77 від 17 березня 2022 р. «Про організацію роботи установ, організацій та підприємств НАН України в умовах воєнного стану».

Доповідає: О. Рубльов.


4. Розпорядження Президії НАН України № 145 від 7 березня 2022 р. «Про припинення співпраці з ученими Російської Федерації у видавничій сфері».

Доповідає: Г. Боряк.


5. Розпорядження Президії НАН України № 134 від 22 лютого 2022 р. «Про результати конкурсу 2021 р. на здобуття грантів НАН України дослідницькими лабораторіями/групами молодих вчених НАН України для проведення досліджень за пріоритетними напрямами розвитку науки і техніки у 2022/2023 рр.».

Доповідає: О. Рубльов.


6. Розпорядження Президії НАН України № 147 від 15 березня 2022 р. «Про оголошення конкурсів на здобуття стипендій Президента України для молодих вчених і НАН України для молодих вчених й проведення атестації стипендіатів Президента України та стипендіатів НАН України».

Доповідає: О. Рубльов.


7. Про рекомендацію до друку праці «Відлуння Великого терору: Збірник документів: У 3-х т.». Том 2: «Документи з архівних кримінальних справ на співробітників органів НКВС УРСР, засуджених за «порушення соціалістичної законності» (жовтень 1938 р. ― червень 1943 р.). Кн. 3: «УНКВС по Дніпропетровській обл., УНКВС по Полтавській обл., особливі органи НКВС, центральний апарат НКВС УРСР» (упорядник С. Кокін).

Доповідають: Л. Якубова,

С. Кульчицький,

Г. Боряк


8. Різне.