Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

The third session of the Seminar on the interwar history of Ukraine. Hennadiy Yefimenko's report ""Petlyurovtsi", "Petlyurtsi", "Petlyurivtsy", "Petlyurivshchyna" in time and space (to the history of the concept)"

Відділ історії України 20–30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України НАН України продовжує постійний Семінар з міжвоєнної історії України, на якому співробітники відділу планують ділитись своїми відкриттями та напрацюваннями.

Завдячуючи сучасним технологіям, семінари відбуваються онлайн, і тому присутніми на них можуть бути всі охочі.
___________________
Третє засідання Семінару відбудеться 29 червня 2022 р. (середа) о 17-00 за київським часом.

Topic: Семінар з міжвоєнної історії України
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/87900018214...
Meeting ID: 879 0001 8214
Passcode: 321297

Доповідачем на Третьому засіданні Семінару стане старший науковий співробітник відділу історії України 20–30-х рр. XX ст. Геннадій Єфіменко.

Він виступить із доповіддю ««Петлюровці», «петлюрці», «петлюрівці», «петлюрівщина» у часі та просторі (до історії поняття)».

Таким чином Семінар продовжить актуальний формат наукового спілкування, де апробовуються новітні методологічні підходи, висуватимуться неочікувані гіпотези та пропонуватимуться авторські теорії.

Не лише світ, а й вітчизняна гуманітаристика постала перед новими викликами і випробуваннями. Наукова дискусія є чи не універсальним інструментом ментальних змін, спроможних зрештою змінити світ на краще.
___________________
«Мазепинці», «петлюрівці», «бандерівці»… Ці слова чув кожен українець, а про те, що введенням їх у вжиток російські шовіністи намагалися знецінити український національно-визвольний рух, постійно нагадують науковці та публіцисти.

Термін «петлюрівці» виділяється серед них низкою непритаманних іншим рис. Це, тепер вже хрестоматійне означення, усталилося не одразу, та й для характеристики українського війська чи українського руху загалом вороги УНР спочатку його не використовували. Водночас факти засвідчують, що до спроби знецінити назву доклалися не лише російські імперці, а й колишні однодумці по розбудові УНР.

Під час Семінару Геннадій Єфіменко аналізуватиме історію та поширення пов’язаних з іменем Симона Петлюри лексем. Йому вдалося відкрити чимало цікавого і маловідомого у цій тематиці. Цим обумовлене бажання поділитися віднайденим з колегами, закликати до обговорення та розвитку тематики.

- То ж коли й за яких обставин виник пов’язаний з іменем Петлюри термін та як він еволюціонував до звичного нам «петлюрівці»?

- Які «часові» та «просторові» кордони цього терміну відомі сьогодні?

- Кого радянська пропаганда цілком несподівано “нагородила” званням «петлюрівець»?

- Який маловідомий зв’язок вдалося віднайти між поняттями «радянський» та «петлюрівець»?

- Як і чому сам Симон Петлюра попервах реагував на поширення пов’язаного з його іменем терміну? Що і під впливом яких обставин змінилося згодом?

-Почути відповіді на ці та інші запитання, як і поставити власні чи доповнити промовця, можна буде під час засідання науково-практичного семінару.


A link to the source: https://www.facebook.com/events/435300871514771?ref=newsfeed