Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Третє засідання Семінару з міжвоєнної історії України. Доповідь Геннадія Єфіменка ««Петлюровці», «петлюрці», «петлюрівці», «петлюрівщина» у часі та просторі (до історії поняття)»

Відділ історії України 20–30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України НАН України продовжує постійний Семінар з міжвоєнної історії України, на якому співробітники відділу планують ділитись своїми відкриттями та напрацюваннями.

Завдячуючи сучасним технологіям, семінари відбуваються онлайн, і тому присутніми на них можуть бути всі охочі.
___________________
Третє засідання Семінару відбудеться 29 червня 2022 р. (середа) о 17-00 за київським часом.

Topic: Семінар з міжвоєнної історії України
Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/87900018214...
Meeting ID: 879 0001 8214
Passcode: 321297

Доповідачем на Третьому засіданні Семінару стане старший науковий співробітник відділу історії України 20–30-х рр. XX ст. Геннадій Єфіменко.

Він виступить із доповіддю ««Петлюровці», «петлюрці», «петлюрівці», «петлюрівщина» у часі та просторі (до історії поняття)».

Таким чином Семінар продовжить актуальний формат наукового спілкування, де апробовуються новітні методологічні підходи, висуватимуться неочікувані гіпотези та пропонуватимуться авторські теорії.

Не лише світ, а й вітчизняна гуманітаристика постала перед новими викликами і випробуваннями. Наукова дискусія є чи не універсальним інструментом ментальних змін, спроможних зрештою змінити світ на краще.
___________________
«Мазепинці», «петлюрівці», «бандерівці»… Ці слова чув кожен українець, а про те, що введенням їх у вжиток російські шовіністи намагалися знецінити український національно-визвольний рух, постійно нагадують науковці та публіцисти.

Термін «петлюрівці» виділяється серед них низкою непритаманних іншим рис. Це, тепер вже хрестоматійне означення, усталилося не одразу, та й для характеристики українського війська чи українського руху загалом вороги УНР спочатку його не використовували. Водночас факти засвідчують, що до спроби знецінити назву доклалися не лише російські імперці, а й колишні однодумці по розбудові УНР.

Під час Семінару Геннадій Єфіменко аналізуватиме історію та поширення пов’язаних з іменем Симона Петлюри лексем. Йому вдалося відкрити чимало цікавого і маловідомого у цій тематиці. Цим обумовлене бажання поділитися віднайденим з колегами, закликати до обговорення та розвитку тематики.

- То ж коли й за яких обставин виник пов’язаний з іменем Петлюри термін та як він еволюціонував до звичного нам «петлюрівці»?

- Які «часові» та «просторові» кордони цього терміну відомі сьогодні?

- Кого радянська пропаганда цілком несподівано “нагородила” званням «петлюрівець»?

- Який маловідомий зв’язок вдалося віднайти між поняттями «радянський» та «петлюрівець»?

- Як і чому сам Симон Петлюра попервах реагував на поширення пов’язаного з його іменем терміну? Що і під впливом яких обставин змінилося згодом?

-Почути відповіді на ці та інші запитання, як і поставити власні чи доповнити промовця, можна буде під час засідання науково-практичного семінару.


Посилання на джерело: https://www.facebook.com/events/435300871514771?ref=newsfeed