Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

VIII INTERNATIONAL SPASKA SCIENTIFIC READINGS dedicated to the 120th anniversary of the birth of I.H. Spassky and the 355th anniversary of the founding of the hetman's residence in Baturyn

НІЖИНСЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ імені ІВАНА СПАСЬКОГО
НАЦІОНАЛЬНИЙ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИЙ ЗАПОВІДНИК «ГЕТЬМАНСЬКА СТОЛИЦЯ»
НІЖИНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені МИКОЛИ ГОГОЛЯ
НІЖИНСЬКА МІСЬКА РАДА


ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ


VІІІ МІЖНАРОДНІ СПАСЬКІ НАУКОВІ ЧИТАННЯ

присвячені 120-річчю від дня народження І.Г. Спаського та 355-річчю заснування у Батурині гетьманської резиденції


Наукові читання відбудуться 12–13 вересня 2024 р. у м. Ніжин і м. Батурин Чернігівської обл. у змішаному форматі (очна й он-лайн участь). Можлива заочна форма участі (друк матеріалів без участі у роботі читань). Учасники, доповіді котрих будуть включені до програми проведення наукових читань, отримають відповідний іменний сертифікат.

Роботу під час проведення читань планується проводити за такими основними напрямами:

родина науковців, церковних і громадських діячів Спаських у соціокультурному просторі;

дослідження регіональної історії й етнології Північно-Дніпровського Лівобережжя та відображення його результатів у музейних колекціях і зібраннях;

вивчення рухомих і нерухомих об’єктів культурної спадщини Північно-Дніпровського Лівобережжя, розвиток музейництва і наукового пам’яткознавства означеного регіону;

актуальні теоретичні та методологічні проблеми сучасної музеології, пам’яткознавства, історичної регіоналістики й етнології.


Заявку (встановленої форми, додається до даного інформаційного повідомлення) для участі в наукових читаннях просимо надіслати на вказаний наприкінці даного інформаційного повідомлення e-mail не пізніше 30 червня 2024 р. Оргкомітет залишає за собою право відбору заявок виключно за тематикою доповідей. У разі включення теми доповіді чи повідомлення до програми читань, оргкомітет зобов’язується надіслати не пізніше 31 липня 2024 р. персональне запрошення за вказаною учасником електронною адресою. Підтвердити свою участь у наукових читаннях прохання не пізніше 1 вересня 2024 р.

Робочі мови наукових читань: українська, польська, англійська.


Матеріали за результатами роботи наукових читань будуть надруковані у збірнику наукових праць «Ніжинська старовина». Для публікації матеріалів необхідно надіслати їх електронну версію на вказану нижче електронну поштову скриньку з поміткою у темі «VІІІ Спаські читання» (вимоги до оформлення матеріалів додаються до даного інформаційного повідомлення).

Матеріали, надіслані до 14 липня 2024 р. включно, будуть опубліковані у поточному випуску збірника наукових праць «Ніжинська старовина», що буде надрукований до початку роботи читань. Матеріали надіслані після 14 липня 2024 р. будуть надруковані у наступному випуску збірника, що буде надрукований після проведення читань (орієнтовно наприкінці 2024 р.).

Видання збірника наразі можливе лише за умови солідарного фінансування його авторами – тобто, кожна публікація збірника наукових праць «Ніжинська старовина» має бути забезпечена сплатою редакційного внеску, що гарантуватиме отримання 1 (одного) авторського примірника, надрукованого на паперовому носії, а також (за бажанням, додатково) його електронної версії у форматі *.pdf. У разі потреби отримати додаткові примірники збірника (більше 1 примірника за 1 публікацію) необхідно повідомити про це оргкомітет до закінчення терміну сплати редакційного внеску. Розмір редакційного внеску й реквізити для його сплати будуть указані у персональному запрошенні кожному учаснику читань до 31 липня 2024 р.

Кінцевий термін сплати редакційного внеску – 15 серпня 2024 р.


Телефони для довідок:

+380-68-353-59-57 Зозуля Сергій Юрійович (м. Ніжин)

+380-96-976-41-08 Саєнко Наталія Анатоліївна (м. Батурин)

e-mail для заявок до участі: zp_conferences@ukr.net

для матеріалів до друку: zp_vydannja@ukr.net

ОРГКОМІТЕТ