Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

VІІІ МІЖНАРОДНІ СПАСЬКІ НАУКОВІ ЧИТАННЯ присвячені 120-річчю від дня народження І.Г. Спаського та 355-річчю заснування у Батурині гетьманської резиденції

НІЖИНСЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ імені ІВАНА СПАСЬКОГО
НАЦІОНАЛЬНИЙ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИЙ ЗАПОВІДНИК «ГЕТЬМАНСЬКА СТОЛИЦЯ»
НІЖИНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені МИКОЛИ ГОГОЛЯ
НІЖИНСЬКА МІСЬКА РАДА


ІНФОРМАЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ


VІІІ МІЖНАРОДНІ СПАСЬКІ НАУКОВІ ЧИТАННЯ

присвячені 120-річчю від дня народження І.Г. Спаського та 355-річчю заснування у Батурині гетьманської резиденції


Наукові читання відбудуться 12–13 вересня 2024 р. у м. Ніжин і м. Батурин Чернігівської обл. у змішаному форматі (очна й он-лайн участь). Можлива заочна форма участі (друк матеріалів без участі у роботі читань). Учасники, доповіді котрих будуть включені до програми проведення наукових читань, отримають відповідний іменний сертифікат.

Роботу під час проведення читань планується проводити за такими основними напрямами:

родина науковців, церковних і громадських діячів Спаських у соціокультурному просторі;

дослідження регіональної історії й етнології Північно-Дніпровського Лівобережжя та відображення його результатів у музейних колекціях і зібраннях;

вивчення рухомих і нерухомих об’єктів культурної спадщини Північно-Дніпровського Лівобережжя, розвиток музейництва і наукового пам’яткознавства означеного регіону;

актуальні теоретичні та методологічні проблеми сучасної музеології, пам’яткознавства, історичної регіоналістики й етнології.


Заявку (встановленої форми, додається до даного інформаційного повідомлення) для участі в наукових читаннях просимо надіслати на вказаний наприкінці даного інформаційного повідомлення e-mail не пізніше 30 червня 2024 р. Оргкомітет залишає за собою право відбору заявок виключно за тематикою доповідей. У разі включення теми доповіді чи повідомлення до програми читань, оргкомітет зобов’язується надіслати не пізніше 31 липня 2024 р. персональне запрошення за вказаною учасником електронною адресою. Підтвердити свою участь у наукових читаннях прохання не пізніше 1 вересня 2024 р.

Робочі мови наукових читань: українська, польська, англійська.


Матеріали за результатами роботи наукових читань будуть надруковані у збірнику наукових праць «Ніжинська старовина». Для публікації матеріалів необхідно надіслати їх електронну версію на вказану нижче електронну поштову скриньку з поміткою у темі «VІІІ Спаські читання» (вимоги до оформлення матеріалів додаються до даного інформаційного повідомлення).

Матеріали, надіслані до 14 липня 2024 р. включно, будуть опубліковані у поточному випуску збірника наукових праць «Ніжинська старовина», що буде надрукований до початку роботи читань. Матеріали надіслані після 14 липня 2024 р. будуть надруковані у наступному випуску збірника, що буде надрукований після проведення читань (орієнтовно наприкінці 2024 р.).

Видання збірника наразі можливе лише за умови солідарного фінансування його авторами – тобто, кожна публікація збірника наукових праць «Ніжинська старовина» має бути забезпечена сплатою редакційного внеску, що гарантуватиме отримання 1 (одного) авторського примірника, надрукованого на паперовому носії, а також (за бажанням, додатково) його електронної версії у форматі *.pdf. У разі потреби отримати додаткові примірники збірника (більше 1 примірника за 1 публікацію) необхідно повідомити про це оргкомітет до закінчення терміну сплати редакційного внеску. Розмір редакційного внеску й реквізити для його сплати будуть указані у персональному запрошенні кожному учаснику читань до 31 липня 2024 р.

Кінцевий термін сплати редакційного внеску – 15 серпня 2024 р.


Телефони для довідок:

+380-68-353-59-57 Зозуля Сергій Юрійович (м. Ніжин)

+380-96-976-41-08 Саєнко Наталія Анатоліївна (м. Батурин)

e-mail для заявок до участі: zp_conferences@ukr.net

для матеріалів до друку: zp_vydannja@ukr.net

ОРГКОМІТЕТ