Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Міжнародна наукова конференція «Крах Радянської імперії: анатомія катастрофи (Соціалістичний табір, СРСР та пострадянський простір у другій половині ХХ – на початку ХХІ ст.)»

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ НІЖИНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ МИКОЛИ ГОГОЛЯБІЛОРУСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ МАКСИМА ТАНКАВАРШАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТБРЯНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ АКАД. І. Г. ПЕТРОВСЬКОГО ТЕЛАВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ Я. ГОГЕБАШВІЛІВельмишановні колеги!

Запрошуємо Вас взяти участь у роботі Міжнародної наукової конференції«Крах Радянської імперії: анатомія катастрофи(Соціалістичний табір, СРСР та пострадянський простір у другій половині ХХ – на початку ХХІ ст.)»,присвяченій 25-тій річниці розпаду СРСР,яка відбудеться 21-22 квітня 2016 року в м. Ніжині (Україна)

Тематика для обговорення на конференції:1. Теоретико-методологічні та історіографічні дискусії довкола вивчення кризи радянської системи 2. Визрівання кризових явищ радянського / соціалістичного ладу:  східноєвропейські, всесоюзні тенденції та республіканські особливості3. Досвід «спроб і помилок» реформування радянської / соціалістичної системи4. Еліти Радянського Союзу як об’єкти та суб’єкти тоталітарного режиму5. «Світ ідей» та «світ речей» homo sovieticus6. «Холодна війна» – фактор розвитку чи причина стагнації СРСР?7. Розпад СРСР: «трагедія» ХХ століття чи новітня «весна народів»?8. Образ СРСР в історичній пам’яті: конфлікт ностальгії та історичної правди 9. Міжнародна кон’юнктура та геополітичні зміни в Європі в посткомуністичний період10. Незалежна Україна: між радянською традицією та європейською модернізацієюДля участі в конференції необхідно до 04 квітня 2016 р. надіслати заявку  (див. додаток), а також текст статті. За умов прийняття матеріалів до участі у конференції надіслати відсканований варіант квитанції про сплату оргвнеску.Матеріали учасників конференції, які відповідають вимогам ВАК, будуть опубліковані у фаховому збірнику «Література і культура Полісся». Вартість однієї сторінки – 30 грн. (обсяг – до 12 сторінок, з УДК, анотацією та ключовими словами). Статті подавати у електронному варіанті (у текстовому редакторі Word шрифтом Times NewRoman, 14 кеглем, інтервал 1,5,  з полями 20 мм, формат rtf).Інші статті учасників конференції будуть опубліковані у збірнику матеріалів конференції. Вартість однієї сторінки – 15 грн.Робочі мови – українська, білоруська, російська, англійська. Організаційний внесок для учасників конференції становить 120 грн. (поліграфічні та поштові витрати). Проїзд, проживання та харчування – за кошти учасників або організації, що надає відрядження.Адреса оргкомітету конференції:16602   вул. Крапив'янського, 2, м. Ніжин Чернігівська обл.,    матеріали конференції та грошові перекази – Кузьменко Юлія Володимирівна тел. (068) 813-89-96Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя      Електронна пошта: kuzmenko_yulia@ukr.netvsesvitist@ukr.net історико-юридичний факультет    кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин        Зразок заявки-анкетиПрізвище, __________________________________________ім’я та по батькові ___________________Місце роботи або навчання ____________________________Посада  _________________________________Науковий ступінь ___________________________________Вчене звання ______________________Науковий керівник (для учасників-студентів)Телефон  __________________________________Е-mail      __________________________________Поштова адреса:  ___________________________Тема доповіді     ____________________________Секція                 ____________________________Дата відправки матеріалів  ___________Підпис