Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Виставка документів Національного архівного фонду України. До 90-ї річниці заснування Музею визвольної боротьби України у Празі

ЦЕНТРАЛЬНИЙ ДЕРЖАВНИЙ АРХІВ ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄДНАНЬ УКРАЇНИ

ПРЕС-РЕЛІЗВиставка документів Національного архівного фонду УкраїниДо 90-ї річниці заснування Музею визвольної боротьби України в Празі 28 травня 2015 р., 12.0028 травня 2015 року о 12.00 у читальному залі Центрального державного архіву громадських об’єднань України (вул. Кутузова, 8, 1 поверх, м. Київ) відбудеться відкриття виставки документів Національного архівного фонду України, присвяченої 90-й річниці заснування Музею визвольної боротьби України в Празі.Музей визвольної боротьби України – один із найбільших українських архівних осередків в еміграції, який функціонував у Празі (Чехословаччина) упродовж 1925–1948 років. У 2-й половині ХХ століття документи з колекції були передані до архівів Радянського Союзу. Частина з них зберігається у фондах Центрального державного архіву громадських об’єднань України.До 90-ї річниці заснування Музею та враховуючи, що Центральний державний архів громадських об’єднань України – це єдина державна архівна установа, де зберігаються документи політичних партій, громадських об’єднань і рухів України загальнодержавного рівня, архів презентує документальну виставку з історії діяльності українських громадських організацій в еміграції.В основу її експозиції будуть покладені статутні документи, меморандуми, відозви тощо українських громад Чехословаччини, Польщі, Німеччини, Франції, Бельгії, Болгарії та ін. Доповнять виставку ноти, промови, інформаційні повідомлення, листи та світлини видатних громадсько-політичних, культурних і релігійних діячів М. Галагана, Н. Григорієва, Б. Мартоса, Л. Мосендза, В. Петріва, С. Русової, П. Скоропадського, М. Шаповала, С. Шелухіна, О. Шульгина та ін. Також на виставці будуть представлені матеріали української еміграційної преси.Виставка розкриє організаційно-правові засади функціонування українських громадських організацій в еміграції, їх діяльність у справі відстоювання прав українців закордоном, культурно-просвітницьку та меморіальну роботу їхніх членів. Також документальні свідчення, представлені в експозиції, висвітлять реакцію української міжвоєнної еміграції на події в Україні: голод 1921-1923 рр., судовий процес над “Спілкою визволення України”, переслідування церков, польську політику пацифікації на західноукраїнських землях, голодомор 1932-1933 рр., політичні репресії 1937 р., проголошення незалежності Карпатської України та ін.Конт. особи з питань акредитації ЗМІ –Власенко Світлана Іванівна (тел. 285-74-05, 067-500-98-56;  svlasenko@cdago.org.ua)


Прес-реліз_90 років Празького архіву