Народність, така велика, така багата змістом та життєвими силами, не знищеними століттями насильницького гноблення, не може бути доведена до небуття гнітом і заборонами.

Усі ці утиски можуть лише затримати її розвиток, але не більше, і, кінець кінцем, вона не може не взяти свого.

Факти останнього часу утверджують у непорушному переконанні, що широкий і всебічний розвиток української народності — лише питання часу, мабуть — дуже недалекого часу.

(Михайло Грушевський, Нариси історії українського народу, 1904/2013)

ІСТОРИКИ І ВІЙНА

Наукові заходи в Тбілісі до сторіччя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Грузією

Наукові заходи в Тбілісі до сторіччя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Грузією

27-28 березня 2018 р. у Тбілісі відбулася Міжнародна наукова конференція "Україна і Грузія: століття дипломатичних відносин" за участі близько 40 науковців із різних міст України і Грузії. Її організували та провели Міністерство закордонних справ України, Посольство України в Грузії, Тбіліський державний університет імені Іване Джавахішвілі, Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин, Інститут історії України НАН України, ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв». Науковим куратором з українського боку була проф. Ірина Матяш, з грузинського – проф. Отар Баканідзе, директор Інституту україністики Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі.

Конференція відбулася в приміщенні Тбіліського державного університету імені Іване Джавахішвілі. В урочистому відкритті взяли участь представники органів влади Грузії та дипломатичного корпусу. Учасників заходу привітав Надзвичайний і Повноважний Посол України в Грузії Ігор Долгов, який побажав учасникам заходу плідного та конструктивного діалогу, відзначивши міцні відносини між нашими державами, їхнє стратегічне партнерство. Також долучилися до офіційних вітань заступник Міністра освіти і науки Грузії Олександр Тевзадзе, ректор Тбіліського університету Георгій Шарвашидзе, голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова, директор Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка Сергій Корсунський і голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин України Ірина Матяш. Плідне наукове спілкування під час конференції, що відбулося в чотирьох тематичних секціях: «Дипломатичні відносини України і Грузії», «Спільні виклики для України і Грузії на міжнародній арені та шляхи їх вирішення», «Культурна дипломатія як інструмент міжнародних відносин», «Історичні джерела для вивчення українсько-грузинських відносин», викликало жваве обговорення й дискусії, що свідчить про успішність спільного заходу.

29 березня 2018 року в Національному архіві Грузії відбулося офіційне
відкриття Виставки архівних документів «Україна-Грузія: 100 років тому», яка проводилася в рамках заходів, присвячених 100-річчю встановлення дипломатичних відносин між Україною і Грузією. Виставку урочисто відкрили Генеральний директор Національного архіву Грузії Теона Іашвілі та Голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова. Посол України в Грузії І.Долгов привітав організаторів та учасників цього заходу. Голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин
професор Ірина Матяш у своєму виступі висвітлила історичні витоки встановлення дипломатичних відносин між Україною та Грузією, пов'язаних зі становленням незалежності обох країн, та зробила презентацію архівної експозиції для присутніх на заході офіційних представників міністерств Грузії, українських та грузинських науковців, а також представників дипломатичного корпусу, неурядових організацій та української діаспори в Грузії.

Після завершення офіційних заходів українські учасники мали змогу взяти участь в організованій Посольством України в Грузії екскурсії до старовинної столиці Грузії Мцхети.

5ac5f272bd3f3.jpg


5ac5f27dcfc45.jpg


5ac5f28886e1c.jpg


5ac5f29360461.jpg


5ac5f29ea07f0.jpg


5ac5f2de59980.jpg


5ac5f2e973bb1.jpg


5ac5f2f4bf610.jpg


5ac5f3100cc73.jpg


5ac5f31fccea8.jpg


5ac5f32e04c62.jpg


5ac5f353519c4.jpg


5ac5f3639f193.jpg


5ac6083ec2c6b.jpg


5ac608651b701.jpg

5ac6085b76e1b.jpg

5ac6084ecfab7.jpg